De wolf in provincie Utrecht

De wolf is terug in de provincie. Het dier is een waardevol onderdeel van het ecosysteem. Tegelijkertijd zien en begrijpen we dat de terugkeer van de wolf in onze drukbevolkte provincie onrust en dilemma’s met zich meebrengt. Utrechts Landschap heeft daarom extra aandacht voor de veiligheid in haar gebieden, voor mens en wolf.

Belang van de wolf Recreatie Gedragsregels Onze aanpak

Waarom is de wolf belangrijk voor de natuur?

Wolven zijn belangrijke dieren in een ecosysteem. Het zijn roofdieren; ze jagen op andere grote dieren zoals reeën. Predatie draagt bij aan een gezonde populatie omdat zwakke dieren eerst worden gegeten. Aaseters zoals verschillende (zeldzaam geworden) insecten en vlinders profiteren bovendien van meer kadavers in de natuur.

Sommige plekken worden minder begraasd, waardoor verjonging van het bos een kans krijgt. Meer flora, insecten, vogels en kleine zoogdieren kunnen zo in het gebied overleven. Dit maakt het ecosysteem gezonder en meer divers.

Recreatie in wolvenleefgebied

De wolf vormt over het algemeen geen bedreiging voor mensen. Het zijn nieuwsgierige maar ook voorzichtige dieren die mensen meestal mijden. Het is wel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan, zodat je weet waar je op moet letten. De gehele Utrechtse Heuvelrug is aangemerkt als wolvenleefgebied.

Meer tips en uitleg

Gedragsregels

Er gelden een aantal belangrijke gedragsregels wanneer je wolvenleefgebied bezoekt:

  • Blijf op de paden
  • Houd kinderen tot tien jaar dichtbij en in het zicht
  • Houd je hond aangelijnd
  • Let op: in deze natuurgebieden geldt een periodieke aanlijnplicht

Mocht je toch een wolf tegenkomen, blijf dan kalm, laat weten dat je er bent en geef het dier de ruimte.

Wat doet Utrechts Landschap?

• In natuurgebieden van Utrechts Landschap is de wolf welkom. Utrechts Landschap doet in haar gebieden niets om de komst van de wolf te bevorderen of te sturen. De wolf zoekt zelf een geschikt leefgebied.

• We informeren bezoekers in onze gebieden, onze achterban en algemeen publiek over de terugkeer van de wolf in de provincie. We delen informatie via nieuwsbrieven, ons tijdschrift, deze website, via terreinbebording en via onze vrijwilligers en de bezoekerscentra. Wanneer nodig, benaderen we de media om informatie te verspreiden.

• Utrechts Landschap werkt nauw samen met schaapherders voor heidebegrazing in haar gebieden. We denken mee met de herders over preventieve maatregelen om de kuddes te beschermen en trekken daarin samen op.

• De uiterwaardengebieden van Utrechts Landschap worden begraasd door kuddes halfwilde konikpaarden en Galloway runderen. Utrechts Landschap spant zich in om deze kuddes zo weerbaar mogelijk te krijgen en onderzoekt andere preventieve maatregelen om de halfwilde paarden en runderen te beschermen tegen de wolf.

• Om inzicht te krijgen in de wolvenpopulatie en het gedrag van wolven in de provincie Utrecht, werken we nauw samen met o.a. de Zoogdiervereniging, de provincie Utrecht, verschillende gemeenten, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en anderen.

Wolf is beschermde diersoort

De wolf is in de Europese Unie een beschermde diersoort. De provincie heeft als wettelijke taak de wolf te beschermen en maatregelen te nemen om zo goed mogelijk met deze dieren samen te leven. Heb je hier vragen over, dan kan je terecht bij de provincie.