Recreatie in wolvenleefgebied
De wolf is terug in de provincie Utrecht. Bezoek je de natuur? Zorg dan dat je de gedragsregels kent en voorbereid op pad gaat in het wolvenleefgebied van de Utrechtse Heuvelrug.
Gedragsregels
Er gelden een aantal belangrijke gedragsregels wanneer je wolvenleefgebied bezoekt:
- Blijf op de paden
- Houd kinderen tot tien jaar dichtbij en in het zicht
- Houd je hond aangelijnd
- Let op: in deze natuurgebieden geldt een periodieke aanlijnplicht
Mocht je toch een wolf tegenkomen, blijf dan kalm, laat weten dat je er bent en geef het dier de ruimte.
Periodieke aanlijnplicht
Om wolven met welpen de rust en ruimte te bieden en het risico op confrontaties te beperken wordt de periodieke aanlijnplicht ingevoerd rondom het kerngebied van de wolvenroedel op de Utrechtse Heuvelrug. Het kerngebied bevindt zich op en rond de Leusderheide. In grote delen geldt al een aanlijnplicht. Deze wordt nu uitgebreid naar de bosgebieden van Zeist en Austerlitz waar eerder honden wel los mochten lopen.

Aan de lijn van 15 maart tot 15 september
De periodieke aanlijnverplichting geldt van 15 maart tot 15 september in de volgende gebieden in beheer van Utrechts Landschap:
- Kozakkenput
- Witte Hull
- Austerlitz
Bekijk hier de overzichtskaart met aanlijnplicht en hondenlosloopgebieden van de provincie Utrecht.
Veelgestelde vragen
- Respecteer de wolf
- Neem langzaam afstand
- Loop de wolf niet achterna
- Voer de wolf niet
- Als de wolf te dichtbij komt, ren dan niet weg. Maak jezelf groot of maak herrie om hem af te schrikken. Loop desnoods achteruit zodat er meer afstand ontstaat.
Als we ons allemaal aan deze regels houden, zorgen we ervoor dat de wolven wild blijven.
Heb je een ontmoeting met een wolf, geef dit dan door aan het wolvenmeldpunt van Bij12.
De wolf vormt over het algemeen geen bedreiging voor mensen. Het zijn nieuwsgierige maar ook voorzichtige dieren die mensen meestal mijden. Je kan met jonge kinderen het bos in op de Utrechtse Heuvelrug. Wees wel extra alert.
- Voorkom situaties waarin kinderen tot tien jaar alleen zijn in het bos zijn.
- Houd (jonge) kinderen in het bos dichtbij en in het zicht.
- Houd je aan de openstellingsregels (blijf op de paden en alleen overdag het bos in).
In veel gebieden van Utrechts Landschap zijn honden welkom. Om dieren in natuurgebieden te beschermen, is het belangrijk je hond aan te lijnen. Elke hond heeft een jachtinstinct en kan achter wilde dieren aangaan.
Wolven vermijden meestal mensen, maar zien honden als indringers in hun leefgebied. Aanlijning zorgt ervoor dat wolven hond en eigenaar als één geheel beschouwen, wat de kans op confrontaties verkleint. De hondenriem mag maximaal tien meter lang zijn, zodat honden bewegingsvrijheid hebben, maar dichtbij blijven. We adviseren daarom de hond ook in losloopgebieden aangelijnd te houden.
Ja, dat kan. Een wolf zal een paard, een veel groter dier dan hij, het liefste mijden. In het geval dat ruiters wolven tegenkomen is het advies:
- Galoppeer niet weg, maar blijf kalm.
- Plaats je paard of paarden naast elkaar met het gezicht naar de wolven toe zodat de paarden de wolven kunnen zien.
- Om de paarden niet te alarmeren, klap niet in je handen of zwaai niet met je armen.
- Als de wolven niet meteen weggaan, moet je langzaam naar of langs de wolven lopen.
- Volg de wolven niet, ook niet om foto’s te maken. Wolven zullen, net als alle wilde dieren, zichzelf te verdedigen wanneer ze (het gevoel hebben dat ze) in het nauw worden gedreven.
Als een hond meedoet aan de rit: houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium.
De wolf is terug in de provincie. Het dier is een waardevol onderdeel van het ecosysteem. Tegelijkertijd zien en begrijpen we dat de terugkeer van de wolf in onze drukbevolkte provincie onrust en dilemma’s met zich meebrengt. Lees waarom de wolf belangrijk is voor de natuur.