Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Meer informatie

Sandenburg

Meer informatie Sandenburg

Sandenburg is een smalle strook bos tussen de provinciale weg van Doorn naar Leersum (N225) en de historische Postweg, waarover vroeger de tram tussen Utrecht en Rhenen reed. Een herinnering aan dit tramverleden zijn de huisjes van de remise in het gebied. 

Sandenburg maakte oorspronkelijk deel uit van het gelijknamige particuliere landgoed met kasteel in het Langbroekerweteringgebied. In 1975 besloot de eigenaar van landgoed Sandenburg, baron Van Lynden van Sandenburg, een strook bos aan Utrechts Landschap te verkopen.

Belangrijke ecologische schakel

Sandenburg bestaat gemengd loof- en naaldbos, doorsneden door beukenlanen en eikenwallen. Door hier en daar bomen te verwijderen, vergroot Utrechts Landschap de variatie en krijgen inheemse soorten meer de ruimte. Zo vormt Utrechts Landschap het bos geleidelijk om naar loofbos. Sandenburg ligt in het overgangsgebied van de hoge, droge, voedselarme, zandige Utrechtse Heuvelrug naar het lage, natte, voedselrijke rivierkleigebied. Om die reden vormt het een belangrijke ecologische schakel die in de toekomst misschien wel door de das gebruikt gaat worden.