Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Dartheide - meer informatie

Meer informatie Dartheide

Dartheide is een rustig bosgebied dat ligt op de steile helling van de 47 meterhoge Darthuizerberg. Bij Dartheide grenst de Darthuizerberg aan de Darthuizerpoort, een ijssmeltwaterdal dat de Heuvelrug in de breedte doorsnijdt. Dit ijssmeltwaterdal is in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, ontstaan door wegspoelend ijssmeltwater. Op oude kaarten wordt het dal aangeduid als het ‘gat van den berch’. Het hoogteverschil tussen het laagste en het hoogste punt van de Darthuizerpoort is40 meterover een afstand van slechts300 meter! Wie dit geologische fenomeen in al zijn glorie wil aanschouwen, kan de nabijgelegen graftombe van Nellesteyn op de Donderberg beklimmen. U heeft dan niet alleen een prachtig zicht op ‘het gat’ maar ook op de omringende bossen, landgoed Broekhuizen en zelfs de Nederrijn!

Holle bomen en een poel

De naam Dartheide is een samentrekking van de nabijgelegen buurtschap Darthuizen en de uitgestrekte heidevelden die hier vroeger lagen. Het gebied bestaat naast enkele jongere bossen voornamelijk uit oud dennenbos met een rijke ondergroei. Opvallend is het voorkomen van de Pontische rododendron die zich er goed weet te handhaven en zich zelfs uitzaait. Bijzondere dieren die u kunt tegenkomen op Dartheide zijn de boommarter en een aantal vleermuissoorten. Deze dieren zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van oude, holle bomen en die zijn op Dartheide ruim voorradig.

In het bosgebied ligt een poel. Deze wordt gevoed door kwelwater (=grondwater) en valt zelfs in zeer droge zomers niet droog. Dit is heel belangrijk voor dieren zoals reeën omdat op de droge Utrechtse Heuvelrug nauwelijks oppervlaktewater is te vinden.

Utrechts Landschap plaatst raster ter bescherming van kwetsbare heide en schaapskudde

Kleine zonnedauw.jpg20 oktober 2021 Donatie van MTB Utrechtse Heuvelrug maakte het mogelijk lees verder