bos Sandenburg

Naar aanleiding van incidenten met de wolf, roepen provincie en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug inwoners en bezoekers op om zeer voorzichtig te zijn in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het advies is om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in genoemde gemeenten te bezoeken.

Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

Historische Postweg

Sandenburg is een smalle strook bos tussen de provinciale weg van Doorn naar Leersum (N225) en de historische Postweg, waarover vroeger de tram tussen Utrecht en Rhenen reed. Een herinnering aan dit tramverleden zijn de huisjes van de remise in het gebied. Sandenburg bestaat uit gemengd loof- en naaldbos, doorsneden door beukenlanen en eikenwallen. Utrechts Landschap vormt het bos geleidelijk om naar loofbos.

Remise huisjes Sandenburg

Landgoed

Sandenburg maakte oorspronkelijk deel uit van het gelijknamige particuliere landgoed met kasteel in het Langbroekerweteringgebied. In 1975 besloot de eigenaar van landgoed Sandenburg, baron Van Lynden van Sandenburg, een strook bos aan Utrechts Landschap te verkopen.

mos op takken

Belangrijke ecologische schakel

Sandenburg bestaat uit gemengd loof- en naaldbos, doorsneden door beukenlanen en eikenwallen. Door hier en daar bomen te verwijderen, vergroot Utrechts Landschap de variatie en krijgen inheemse soorten meer de ruimte. Zo vormt Utrechts Landschap het bos geleidelijk om naar loofbos. Sandenburg ligt in het overgangsgebied van de hoge, droge, voedselarme, zandige Utrechtse Heuvelrug naar het lage, natte, voedselrijke rivierkleigebied. Om die reden vormt het een belangrijke ecologische schakel die in de toekomst misschien wel door de das gebruikt gaat worden.

Praktische informatie

  • Ingang

    Naast Bosrestaurant Sandenburg, Sandenburgerlaan 2, 3941 ME Doorn.

  • Honden

    Honden aan de lijn.

  • Ruiters

    Diverse ruiterpaden. Een ruitervignet is verplicht.

  • Wandelroute

    Diverse wandelpaden, geen routes.

  • Boswachter

    Maarten den Hartigh