Landhuis Pavia

Naar aanleiding van incidenten met de wolf, roepen provincie en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug inwoners en bezoekers op om zeer voorzichtig te zijn in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het advies is om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in genoemde gemeenten te bezoeken.

Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

Landschappelijk park

Pavia behoorde oorspronkelijk tot Hoog Beek en Royen, maar werd daarvan rond 1850 afgesplitst. Het bezit een wit landhuis op een heuvel in neoclassicistische stijl. Het landhuis heeft vele functies gehad waaronder meisjesinternaat, appartementengebouw en opvanghuis voor vluchtelingen. Momenteel doet het pand dienst als zorgcomplex voor ouderen. Leuk detail is de in 1880 gebouwde duiventil die in het park staat.

Waterpartij Pavia

Stichtse Lustwarande

De buitenplaatsen langs de Driebergseweg in Zeist zijn onderdeel van de Stichtse Lustwarande, een unieke gordel van buitenplaatsen die rond 1850 is ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. De Lustwarande ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug en strekt zich uit van De Bilt tot aan Rhenen. Langs de Lustwarande staan en liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen.

Natuurwaarde

Naast de grote cultuurwaarde die de buitenplaatsen hebben, zijn ze van belang voor vele planten en dieren. Zo fungeren de monumentale bomen als woonruimte voor onder andere boommarter, vleermuizen en holenbroeders als specht en boomklever. De vijvers vormen een uitstekend leefgebied voor kikkers, padden en ringslangen. Door de ligging in het overgangsgebied tussen Heuvelrug en Kromme Rijngebied functioneren de buitenplaatsen langs de Driebergseweg ook als ecologische verbindingszones.

Praktische informatie

  • Ingang

    Laan van Beek en Royen, Zeist

  • Honden

    Honden mogen los, mits onder appèl.

  • Wandelroute

    Vrij wandelen op paden.

  • Toegankelijkheid

    De paden zijn over het algemeen redelijk toegankelijk.

  • Boswachter

    Joris Hellevoort