Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Vleermuis zoekt winterwoning

Vleermuis zoekt winterwoning

Wonen in een donkere kelder of schuur: je moet er niet aan denken, maar vleermuizen vinden het ideaal. Helaas worden dit soort koele, donkere plekjes steeds zeldzamer. Op Park Vliegbasis Soesterberg wil Utrechts Landschap extra vleermuisverblijven maken.

Een vleermuis lijkt misschien snel tevreden, maar eigenlijk is hij best kieskeurig. In de winter zoeken vleermuizen naar een koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid waar ze ongestoord in winterslaap kunnen gaan. Vleermuizen hangen daarbij op hun kop aan de muur of het plafond. Er zijn ook soorten die graag in spleten of holten wegkruipen.

Ondertussen is Nederland flink aan het verduurzamen geslagen. We brengen isolatie aan en stoppen tochtende kieren en gaten dicht. Geweldig natuurlijk, maar huizen worden daardoor voor vleermuizen steeds minder geschikt. Leegstaande bunkers of (ijs)kelders zijn er gelukkig nog wel.

In Park Vliegbasis Soesterberg staan heel veel bunkers en andere bouwwerken leeg. Én er leven veel vleermuizen, zoals franjestaarten, watervleermuizen, gewone grootoorvleermuizen en baardvleermuizen. Een perfecte plek om ze een handje te helpen.

Utrechts Landschap wil hier graag duizend hangplekken maken. Omdat elke soort weer andere wensen heeft, doen we dat op verschillende manieren: door gaten te boren bijvoorbeeld, en door speciale stenen op te hangen met gaten en kieren. Ook verhogen we de vochtigheidsgraad en zorgen we ervoor dat de gebouwen niet toegankelijk zijn voor mensen. Daardoor kunnen vleermuizen ongestoord en gezond de winter doorkomen.

Met een donatie van €15,- kunnen wij drie hangplekken maken, voor € 30 help je zes vleermuizen aan een winterwoning en voor € 45 negen.

Lees meer over dit onderwerp in het interview met boswachter Martijn in het het AD. 

Sponsor je ook een hangplek?