Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Verantwoord stoken

Hoe zorg je dat je verantwoord stookt?

Als je hout wilt stoken, is het belangrijk dat je de luchtvervuiling beperkt, voor zowel het milieu als omwonenden. Kies een houtkachel met hoog rendement en gebruik de kachel op een juiste manier. De open haard is de slechtste keuze: het geeft de hoogste uitstoot van schadelijke stoffen in en om het huis: het geeft alleen sfeer en geen warmte. Ga je een houtkachel kopen? Kies voor een speksteen- of tegelkachel, met een vermogen dat past bij de ruimte, dat stookt het efficiëntst.

De luchtvervuiling neemt toe bij verkeerd gebruik van de houtkachel. Let er daarom op hoe u stookt; dat is niet eenvoudig. Bij te weinig luchtaanvoer en te lage temperaturen (door vocht in het hout) kunnen PAK's, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen vrijkomen.

Een aantal belangrijke tips op een rij:

1. Hout moet echt droog zijn
Het stoken van nat hout is erg onverstandig. Het levert minder warmte (het water moet er eerst uitgewerkt worden, dat kost energie) en het drukt de temperatuur in de kachel waardoor er onvolledige verbranding plaats vindt. Het meeste hout moet twee jaar liggen, gekloofd (kan het vocht er beter uit) onder een afdak en bij voorkeur in de wind.

2. Stook alleen schoon hout
Meng dat mooie Utrechts Landschap hout niet met geverfd hout of spaanplaat. Stook ook geen papier of karton: het geeft veel rook en vliegas.

3. Stook niet bij windstil weer
Stook niet bij mist of windstil weer: rookgassen blijven dan hangen en veroorzaken stank en schadelijke luchtvervuiling in en rond uw huis. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. Op https://www.rivm.nl/stookalert staan de actuele rookalerts.

4. Laat de luchttoevoerklep open staan
Wordt het te warm? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Door de luchttoevoerklep dicht te schuiven, verbrandt het hout niet volledig en ontstaan er extra veel schadelijke stoffen.

5.  Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen

6.  Kijk op www.milieucentraal.nl voor meer tips.

Veel plezier met ons duurzame haardhout.

En stook met aandacht!