Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Reserveren

E-tickets

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse bos, onderdeel van het Utrechts Landschap, nemen u op deze dagen mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Zij voeren u langs tal van  archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten?                                                                                                                                             We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden,  wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis  van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug , de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. n 1200 v. Chr.!  We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud,  schaapsdriften,  historische  boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten,  eiken-en beuken hakhout, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden via de website van het Utrechts Landschap.                                                                                                 Wij ontvangen u graag om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen.  U kunt parkeren bij Sportpark De Burgwal, Amerongen . Vandaar is het 2 minuten lopen. Voor deze excursie is  inschrijven verplicht. Dit kan op deze pagina via de knop reserveren. De deelname is gratis! We gaan op pad  in groepen van ongeveer 15 personen per gids. Inschrijving per dag kan voor maximaal 30 personen. We respecteren alle vereiste Coronaregels en hanteren de 1,5 meter regel. De excursie zal 3 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer  voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de archeologische – en cultuurhistorische  geheimen van het Amerongse Bos.

 

 

 

 

  1. 30

    Kom mee op de archeologische- en cultuurhistorische excursie in het Amerongse Bos op zaterdag 19 november

    € 0,00 Nog 30 plaatsen beschikbaar