Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Tekenbeet

Tekenbeet

Hoe bijt een teek?
Als teken hongerig worden, klimmen ze omhoog langs grassen of takken van struiken. Van daar af stappen ze over als er een dier of mens langs komt. Daarna gaan ze op zoek naar een geschikte plek om zich in de huid vast te bijten. Bij mensen zijn dat beschutte plekken als de liezen, oksels, knieholten of de bilspleet. Bij kinderen nestelen ze zich ook wel achter de oren en rond de haargrens. Ze kunnen ook in de randen van het ondergoed gaan zitten.

Tekenbeet herkennen?
Teken kunnen lang blijven zitten. Het volzuigen kan uren, zelfs dagen duren. Dat gaat ongemerkt, meestal voel je er niets van. Daarom is het belangrijk om u goed te controleren als u in het groen bent geweest. Een kort bezoekje aan de tuin kan immers al voldoende zijn.
Als de teek weg is, blijft er een klein rood puntje achter. Dan is gewone huidirritatie. Als de plek opzwelt en/of groter wordt, is er meer aan de hand en moet u naar de huisarts.

Tekenbeet voorkomen
Een tekenbeet helemaal voorkomen is niet mogelijk, daarvoor komen ze te vaak voor en iedereen is wel eens buiten. Het is wel mogelijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Vooral mensen die beroepshalve veel in de natuur moeten zijn doen er goed aan om:

  • niet te dicht langs begroeiing en struikgewas te lopen en op paden te blijven;
  • de huid goed af te deken met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen;
  • huid en kleding te beschermen met een middel dat DEET bevat.
  • Het blijft echter altijd belangrijk om goed te controleren op tekenbeten na een verblijf in het groen.

Controleren op teken
Zoals al vermeld hebben teken een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Laat anderen kijken op plekken waar u niet bij kunt of gebruik een spiegel of vergrootglas. Check ook uw kleding op teken. Als ze in uw kleren vast zitten, was deze dan minimaal 30 minuten op 60 graden of stop ze in de wasdroger. Een teek overleeft een wasbeurt van 40 graden met gemak.