Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Risico's tekenbeet

Mogelijke gevolgen van een tekenbeet

Ruim 1 miljoen mensen wordt jaarlijks gebeten door een teek. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar teken kunnen ziekten zoals de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer 1 op de 500 mensen krijgt daar last van, met ernstige klachten van het zenuwstelsel, gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen. De kans daarop is niet groot, maar groot genoeg om rekening mee te houden! Verwijder de teek daarom zo snel mogelijk.

Hoe dragen teken ziekten over?
Teken leven van bloed van andere dieren. Tijdens hun leven bezoeken ze meerdere gastheren als vogels en knaagdiere,n maar ook mensen. Als ze bloed opzuigen kunnen ze besmet worden met de Lymebacterie, de Borrelia burgdorferie. Na de bloedmaaltijd draagt de teek de bacterie bij zich. Dat kan maanden duren. Als hij de volgende keer een nieuwe gastheer bezoekt, kan de teek deze via zijn speeksel besmetten met de Borrelia-bacterie.

Hoe herken ik of ik besmet ben?
Als u gebeten bent door een teek, moet u het wondje zeker drie maanden in de gaten houden. Het kan namelijk best lang duren voordat u de eerst verschijnselen van besmetting ziet. Dat zijn:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Dit kan zich tot drie maanden na de beet voordoen.
  • Koorts en/of spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na de tekenbeet.
  • Soms kunt u gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten krijgen. Dat kan zich voordoen als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Deze klachten kunnen echter ook een eerste uiting van de ziekte zijn.

Wat moet ik doen bij besmetting?
Zodra u vermoedt dat u besmet bent, moet u direct contact opnemen met de huisarts. Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Waarschuw daarom altijd uw huisarts als u een van de bovenstaande verschijnselen opmerkt.