Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

De teek

De teek

De teek is een geleedpotige parasiet en lijkt op een klein, plat spinnetje. Teken leven van het bloed van andere dieren, soms van mensen. Dat noemen we de gastheren. Omdat een teek meerdere gastheren bezoekt kan hij ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.
Het leven van een teek bestaat uit vier stadia: ei, larve, nimf en volwassen teek.

Leven van teken
Het leven van een teek bestaat uit vier stadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Elk stadium volgt een vast stramien. Als de larve uit het ei komt, gaat ie op zoek naar een gastheer. Zodra de larf volgezogen is, laat hij zich vallen en vervelt tot hij het stadium van nimf heeft bereikt. Dan gebeurt hetzelfde: gastheer zoeken, volzuigen, laten vallen en vervellen naar het volgende stadium: de volwassen teek. Als een volwassen vrouwtje zich heeft volgezogen met bloed, legt ze eieren. Daarna sterft de teek.

Teken herkennen
Een teek is erg klein en heeft nog het meeste weg van een klein plat spinnetje. Vanaf het stadium van nimf hebben teken acht poten. Deze zijn verhoudingsgewijs kleiner dan de poten van een spin. Teken zijn sowieso erg klein: 1 tot 3 mm. Een miniscuul zwart stipje kan er al wijzen dat je door een teek gebeten bent. Een volwassen teek kan opzwellen tot de grote van een erwt. Ze zijn zwart, bruin of grijs.

Waar komen teken voor?
Teken zitten meestal op hoog gras of tussen dode bladeren. Ze komen voor in allerlei soorten gebieden: bos, heide, weilanden, duingebieden, maar ook in parken en tuinen. Er wordt wel eens gedacht dat teken uit bomen vallen, maar dat is niet zo. Als er een dier of mens langs komt, stappen ze simpelweg over.

Wanneer leeft de teek?
Het hele jaar door. Ze worden actief boven een temperatuur van 7° C. De kans dat je een tekenbeet oploopt is dan ook het grootst vanaf maart t/m oktober.