Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Cursus Bos en Bosbeheer

Cursus Bos en Bosbeheer

De cursus is volgeboekt.

Veel van de natuurterreinen in de provincie Utrecht bestaan uit bos. De meeste zijn als productiebos aangelegd, maar worden geleidelijk omgevormd naar een meer natuurlijk bos. Daarbij dienen zich verschillende vragen aan. Hoe ziet het natuurlijke bos er uit? Hoe snel kunnen we dat bereiken en hoe moeten we dat doen? Is ‘niets doen’ een optie of moeten we juist ingrijpen?

De cursus Bos en Bosbeheer vindt plaats in het (klei)bos van landgoed Oostbroek en in het (zand-) Panbos. Er komt veel aan de orde: het groeigedrag van de verschillende boomsoorten, de betekenis van een gevarieerde bosstructuur onder andere voor het vogelleven, de rol van dood hout, de mogelijkheden voor de integratie van natuur en houtproductie en natuurlijk de schoonheid van het bos voor de bezoekers.

De cursus wordt gegeven door Simon Klingen. Tot aan zijn pensionering in 2014 was Simon verantwoordelijk voor het bosbeheer bij Utrechts Landschap. Hij is nog steeds actief met zijn adviesbureau voor bosbeheer. Hij is grondlegger van het in Nederland veel toegepaste geïntegreerd bosbeheer.

Kijk ter inspiratie op www.klingenbomen.nl of op het online boekje: Twaalf boslessen op www.boslessen.nl.


Voor wie

Alle terreinvrijwilligers (beheerteam) van Utrechts Landschap kunnen zich inschrijven. We geven voorrang aan terreinvrijwilligers die deze cursus nog niet eerder hebben gevolgd. Ben je geen terreinvrijwilliger maar wil je deze cursus graag volgen? Meld je dan aan. We houden je op de hoogte als er een plek vrij komt.

Datum

dinsdag 12 oktober

Tijd

8.30 uur – 16.00 uur (inclusief Lunch)

Locatie

Landgoed Oostbroek (Janssenzaal)

Kosten

gratis

Aantal deelnemers

VOL

De cursus is volgeboekt.