Werkzaamheden Amerongse Bovenpolder van start

Utrechts Landschap is gestart met werkzaamheden in de Amerongse Bovenpolder. Om de natuurwaarden in het gebied te verhogen wordt de rivierkwelgeul breder gemaakt en een kwelgevoed moeras aangelegd. Zeldzame vogels, vissen en (water)planten gaan hiervan profiteren. Het gebied zal tijdelijke worden afgesloten voor wandelaars. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2024 afgerond.

Utrechts Landschap start met een grondafgraving in de uiterwaard bij Amerongen, waardoor het van nature aanwezige kwelwater in het gebied beter benut kan worden. De bestaande kwelgeul wordt verbreed en het kwelmoeras wordt uitgebreid.

Wandelpad tijdelijk afgesloten
De werkzaamheden zullen voornamelijk bestaan uit het afgraven van grond. De grond wordt naar het naastliggende steenfabrieksterrein verplaatst en vanuit daar via de rivier afgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is het wandelpad door de uiterwaard tijdelijk afgesloten. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2024 afgerond.

Zeldzame vogels en vissen
Uit onderzoek naar de natuurwaarden van de Amerongse Bovenpolder bleek dat het kwelwater vanuit de Heuvelrug beter benut kan worden. Het kwelwater zorgt voor de ontwikkeling van een moeras met zegge- en rietplanten. Dit moeras trekt zeldzame vogelsoorten zoals de roerdomp, de watersnip en de porseleinhoen aan. Ook specifieke vissoorten, (water)planten en dieren zoals de otter en bever zullen op den duur profijt hebben van de maatregelen.

Logo Gefinancierd door de Europese Unie