Waarderingsprijs Laantje Zonder Eind

Op vrijdag 13 september nam Utrechts Landschap de Waarderingsprijs Erfgoed van het Geheugen van Zeist in ontvangst. Utrechts Landschap is erg blij met deze prijs voor de geslaagde herstelingreep aan het Laantje zonder Eind: de historische bomenlaan in het Zeisterbos. Een deel van de oude bomen aan het Laantje is vorig jaar verwijderd omdat deze door ziekte en afsterven een gevaar vormden voor wandelaars. Utrechts Landschap heeft nieuwe bomen aangeplant om de laan in oude glorie te herstellen.

Waarderingsprijs Laantje Zonder Eind

Overhandiging plaquette
In aanwezigheid van betrokkenen werd een plaquette overhandigd aan Saskia van Dockum, directeur-bestuurder van Utrechts Landschap. Saskia van Dockum: “Het herstel van het Laantje was niet mogelijk geweest zonder de genereuze steun van donateurs. De bijdrage van zoveel betrokken mensen maakte het mogelijk om deze historische laan in volle glorie te herstellen. Hier komen natuur en historie samen en krijgen ze een duurzame toekomst!”.

Juryrapport
In januari werden de eerste nieuwe beuken- en lindebomen aangeplant in het Laantje Zonder Eind. Met de waarderingsprijs in de vorm van een plaquette wil de Adviesraad van het Geheugen van Zeist Utrechts Landschap complimenteren met het resultaat. Uit het juryrapport: ‘Het Zeisterbos behoorde bij de in 1771 aangelegde buitenplaats Beek en Royen. De oude beuken langs het Laantje Zonder Eind waren in slechte conditie en deels dood of al verwijderd. Om het achttiende-eeuwse karakter te behouden en herstellen zijn bijna honderd nieuwe bomen geplant. Dit is met oog voor die historische waarden gebeurd na gedegen onderzoek en heeft geresulteerd in historisch juiste aanplant en snoei- en boomverzorging. Maatschappelijk draagvlak is gecreëerd door een financiële bijdrage voor nieuwe bomen van zowel particulieren als bedrijven te benutten bij het herstel’.