Utrechts Landschap zet molenwieken tijdelijk stil


Utrechts Landschap heeft de wieken van 19 molens tijdelijk stilgezet. Uit onderzoek is gebleken dat er problemen zijn met de lasnaden van de roeden. Hoe lang de stilstand gaat duren is nog niet bekend. Per molen moet een plan worden gemaakt om het probleem op te lossen. 

Molen De Hoop

Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is. In de molenwereld is toenemende aandacht voor het probleem van de lasnaden. Dit komt door enkele recente breuken en door de mogelijkheid die nieuwe technieken bieden om de dikte van de lasnaden van de molenroeden te onderzoeken.

Onderzoek

Utrechts Landschap heeft – als beheerder van 23 molens in de provincie Utrecht – uit voorzorg opdracht gegeven om de roeden van haar molens te onderzoeken. Uit de eerste resultaten van dit onderzoek is gebleken dat bij een groot aantal molens de lasnaden niet voldoen aan de dikte die Utrechts Landschap als eigenaar – na gesprekken met haar adviseurs en specialisten – verantwoord vindt. Deze molens zijn daarom stilgezet. Het gaat om de Loenderveense Molen, Molen De Hoop, Spengense Molen, Westbroekse Molen (Oud Zuilen), Kortrijkse Molen, Oostzijdse Molen, Veenmolen, De Valk, De Nieuwe Molen en Binnenmolen. 

Preventief

Voor aan aantal molens loopt het onderzoek nog. Deze molens zijn preventief stilgezet. Het zijn de Broekzijdse Molen, Garstenmolen, Maallust, Oog in ’t Zeil, Poldermolen Oudegein, Geesina en ’t Wissel. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek aan alle molens van Utrechts Landschap nog dit jaar bekend.

Van Molen ’t Hoog- en Groenland en de Oukoper Molen zijn de roeden niet onderzocht. De roedes van deze molens stonden al op de planning om vervangen te worden. Gezien de ontwikkelingen bij de andere molens, heeft Utrechts Landschap ook deze molens direct uit voorzorg, en met uitzicht op restauratie binnen afzienbare tijd, stilgezet.

Nog wel draaien

Molens die nog wel kunnen draaien zijn de Middelste Molen, de Molen Buitenweg en de Kockengense Molen. De eerste twee molens zijn onlangs gerestaureerd en de laatste heeft geklonken roedes, waardoor het probleem niet speelt. De roeden van de Westveense Molen waren acceptabel genoeg dat hij voorlopig onder voorwaarden mag draaien.

Veiligheid

Utrechts Landschap betreurt het voor het publiek, de molenaars en andere molenvrijwilligers dat de molens voor onbepaalde tijd stil moeten staan. Het wil echter geen enkel risico lopen op het gebied van veiligheid. De komende periode gaat de stichting samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Vereniging De Hollandsche Molen en de provincie Utrecht de mogelijkheden voor herstel onderzoeken.