Utrechts Landschap wil Heidetuin opknappen

Utrechts Landschap is deze week eigenaar geworden van de Heidetuin in het Rijsenburgse Bos in Driebergen-Rijsenburg en gaat de tuin opknappen. In overleg met de belangengroep Tussen Heuvelrug & Wetering heeft de natuurorganisatie een herstelplan opgesteld om de tuin nieuw leven in te blazen en toekomstbestendig te maken. De werkzaamheden worden naar verwachting komende winter uitgevoerd.

Heidetuin Driebergen
Utrechts Landschap maakt Heidetuin in Driebergen-Rijsenburg toekomstbestendig

Door de herstelwerkzaamheden ontstaat er een Heidetuin die bestand is tegen de klimaatverandering en duurzaam kan worden beheerd. De Heidetuin is in 1953 aangelegd op een open plek in het bos die was ontstaan na een verwoestende storm. In de zeventiger jaren is de Heidetuin door de inspanningen van medewerkers van de toenmalige gemeente Driebergen-Rijsenburg uitgegroeid tot een unieke attractie met bekendheid tot in Amerika en Japan. Driebergen-Rijsenburg werd zelfs de ‘Heidehoofdstad van Nederland’ genoemd.

Opknapbeurt nodig

Wie nu door het gebied wandelt, kan zien dat het toe is aan een opknapbeurt. Van de ongeveer 500 soorten die er ooit hebben gestaan, zijn er nog zo’n 100 over. Door de stikstofneerslag, klimaatverandering en langere perioden van warmte en droogte heeft het gebied last van vergrassing en uitval van heidesoorten die niet tegen de droogte kunnen.

Droogtebestendig

Utrechts Landschap wil de uitgevallen soorten vervangen door droogtebestendige heide, inheemse heesters en kruiden. Soorten die sterk genoeg zijn om op droge grond te groeien en geen extra water of mest nodig hebben. Het doel is om te komen tot een Heidetuin die droge periodes goed kan overleven en duurzaam in stand gehouden kan worden. Uiteraard blijft de inzet van vrijwilligers belangrijk om de tuin in goede staat te houden.

Geschikt voor rolstoel

Naast aandacht voor de beplanting, richt het herstelplan zich ook op de beleefbaarheid van het gebied. Zo komt er een wandelroute die geschikt is voor mensen met een rollator of rolstoel. Vervallen bruggen worden vervangen en op mooie plekken komen extra bankjes. Ook gaat Utrechts Landschap de waterpartijen opschonen.

Crowdfunding

Het opknappen van de Heidetuin kost 175 duizend euro. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Nationale Postcode Loterij dragen financieel bij aan het project. Via crowdfunding onder Beschermers van Utrechts Landschap en omwonenden wil de natuurorganisatie een bedrag van 45 duizend euro werven. Alle bijdragen voor het opknappen van de Heidetuin zijn welkom. Mensen kunnen gericht geven aan de heide, planten of wandelpaden. Meer informatie is te vinden op www.utrechtslandschap.nl/heidetuin.

Aankoop natuur

Utrechts Landschap heeft op 12 oktober 113 hectare natuur aangekocht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om gebieden rondom Driebergen-Rijssenburg en Maarn, waaronder de Heidetuin. Door de aankoop zijn deze natuurgebieden voor altijd veilig gesteld. Utrechts Landschap kon de gebieden aankopen dankzij bijdragen van Beschermers, de Nationale Postcode Loterij en Stichting Mens en zijn Natuur.