Utrechts Landschap viert 98-jarig bestaan
Utrechts Landschap bestond zondag 9 maart 98 jaar. Wat begon met de bescherming van acht hectare natuur in 1927, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die 5.820 hectare natuur en erfgoed beschermt in de provincie Utrecht.

Natuur is onmisbaar. Natuur is leven. Dit besef drijft Utrechts Landschap iedere dag om gezonde en toekomstbestendige ecosystemen te waarborgen. Dat begon in 1927 met de redding van het Lockhorsterbos, dat destijds dreigde te verdwijnen. Sindsdien heeft Utrechts Landschap zich onvermoeibaar ingezet voor de bescherming van natuur in de provincie.
Urgentie van natuurbescherming
In onze kleine, drukke provincie is de druk op de ruimte heel groot. De steden groeien, we hebben meer asfalt, woningen en bedrijventerreinen nodig en meer ruimte voor duurzame energie. Daarom is natuurbescherming urgenter dan ooit en maken wij weloverwogen keuzes voor de toekomst. Zodat de natuur de kans krijgt om te herstellen en komende generaties ook kunnen genieten van al het natuurschoon in onze provincie.
Steun van inwoners van Utrecht
Het belang van natuur wordt breed gedragen. Het aantal Beschermers van Utrechts Landschap blijft groeien, evenals het aantal bezoekers van de natuurgebieden die de organisatie veiligstelt. “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich betrokken voelen bij het behoud van onze natuur,” zegt Saskia Van Dockum, directeur-bestuurder van Utrechts Landschap. “De steun die we ontvangen, is essentieel voor het realiseren van onze missie: natuur beschermen voor altijd.”
De geschiedenis van Lockhorsterbos
Utrechts Landschap werd 98 jaar geleden opgericht door een groep gepassioneerde natuurbeschermers die het Lockhorsterbos redden van de sloop. Dit bos is vandaag de dag nog steeds een bijzonder stukje natuur, waar bezoekers kunnen wandelen langs de rustige Heiligenbergerbeek. Wat begon als een kleine maar krachtige daad van bescherming, is uitgegroeid tot een blijvende erfenis voor de regio.