Spectaculaire vondsten in prehistorische grafheuvels
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft tijdens onderzoek naar prehistorische grafheuvels in de bossen van Utrechts Landschap spectaculaire ontdekkingen gedaan. In de kern van één van de heuvels op Stameren werden kleine fragmenten van de gecremeerde overledene aangetroffen, samen met een vuursteen en een scherf van een meegegeven pot. In de flank van een andere grafheuvel werden tevens restanten gevonden van een persoon die honderden jaren na het oprichten van de grafheuvel is bijgezet.
In het landelijk informatiesysteem staan circa 300 heuvels in de gemeente Utrechtse Heuvelrug aangeduid als ‘grafheuvel.’ De gemeente laat nu onderzoeken of dit ook allemaal daadwerkelijk grafheuvels zijn zodat ze goed beschermd en behouden kunnen worden. De vastgestelde grafheuvels dateren hoofdzakelijk uit de bronstijd en de ijzertijd, tussen circa 4000 en 2000 jaar geleden.
Om de interessante resultaten in beeld te brengen, is de eerste aflevering van de Youtube-serie Graven in het Groen geheel aan deze editie van het grafheuvelonderzoek gewijd. Gemeente-archeoloog Peter Weterings neemt je tijdens het onderzoek mee de bossen van Doorn in en geeft uitleg over het doel en de resultaten van het onderzoek. Zo ben je getuige van de bijzondere ontdekkingen die tijdens het onderzoek worden gedaan.
Aflevering 1 van Graven in het Groen is hier te zien.
Kijk voor meer informatie over het onderzoek naar de grafheuvels van gemeente Utrechtse Heuvelrug op de website van de gemeente.