Open Monumentendag bij Utrechts Landschap

Neem een kijkje in het verleden bij Utrechts Landschap tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september. Er is van alles te zien en te beleven! Kom meer te weten over de tuinsieraden van kasteelpark Loenersloot, de cultuurhistorie van landgoed Beerschoten en buitenplaats Over-Holland of bezoek drie verdedigingswerken op Vliegbasis Soesterberg.

Buitenplaats Over-Holland
In 2022 is de Overtuin van buitenplaats Over-Holland gerenoveerd. Historische elementen zijn weer zichtbaar gemaakt. De gidsen van Utrechts Landschap vertellen op Open Monumentendag meer over de cultuurhistorie en renovatie.

Kasteelpark Loenersloot
Een gids vertelt tijdens de wandeling meer over de geschiedenis van het park, wijst bezoekers op de structuur en besteedt aandacht aan de prachtige tuinsieraden, zoals de kluizenaarshut. Ook komt de omvangrijke restauratie aan de orde en wordt er ingegaan op de vele bomen en planten in het park.

Landgoed Beerschoten
Tijdens een excursie op zaterdag 14 september is er aandacht voor de cultuurhistorie van deze mooie buitenplaats, die onderdeel uitmaakt van de Stichtse Lustwarande. De gids neemt deelnemers mee in het verhaal over het Koetshuis, hoe mensen vroeger reisden en de paden en wegen op het landgoed.

Verdedigingswerken Koude Oorlog
Op zaterdag 14 september zijn op Park Vliegbasis Soesterberg drie verdedigingswerken opengesteld: Commandobunker 600, de Ondergrondse Legering en Shelter 611. Ook de start- en landingsbaan is als object opgenomen. Bij elk object staan gidsen om bezoekers meer te vertellen over de verdedigingswerken.

Steenfabriek Bosscherwaarden
Steenfabriek de Bosscherwaarden is 14 september open voor publiek. De steenfabriek heeft een ringoven, een karakteristieke veertig meter hoge schoorsteen en is een rijksmonument. Na de sluiting in 1991 dreigde er sloop. Vooral dankzij de voor Utrecht unieke ringoven is het waardevolle deel van het complex, bestaande uit een oven,  de hoge schoorsteen, een fabriekshal en een locomotievenloods, bewaard gebleven en in 2008-2009 gerenoveerd. Daarbij is ook een nieuwe ontvangstruimte gebouwd, geïnspireerd op de vroegere droogloodsen.

Molens van Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beheert 23 molens, waarvan een deel te bezoeken is tijdens Open Monumentendag. In Utrecht zijn er twee soorten molens: korenmolens malen graan tot meel en liggen vaak in een dorp; poldermolens liggen in het buitengebied en dienen om water weg te malen. Leer meer over dit bijzondere levende erfgoed van de molenaars.

De activiteiten zijn gratis, maar voor sommige excursies is reserveren verplicht. Bekijk de website voor reserveren en meer informatie: utrechtslandschap.nl/openmonumentendag