Nieuwe aanplant op buitenplaats De Breul
In het park van buitenplaats De Breul heeft Utrechts Landschap in de afgelopen week nieuwe bomen aangeplant. Het zijn vijf verschillende soorten bomen, waardoor de beleving van het park nog aantrekkelijker wordt. De aanplant is mede mogelijk gemaakt door anonieme donaties.
Op de buitenplaats zijn een rode zomerlinde, treurberk, rode esdoorn, edelpopulier en bontbladige tamme kastanje aangeplant. Boswachter Joris Hellevoort, groot kenner van landgoederen en buitenplaatsen, heeft de keuze voor de boomsoorten laten afhangen van de beeldvorming in het park. ‘De roodbladige soorten zorgen voor meer diepte en de berk in treurvorm voor meer dynamiek’, aldus de boswachter. ‘De solitair aangeplante bomen zijn een sieraad voor het park’.
Opvolger rode beuk
Eerder dit jaar werd ook al een rode beuk op de buitenplaats aangeplant, gesponsord door de heer Bosch van Drakestein ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Deze beuk is de opvolger van de rode beuk die sterk aan het aftakelen is. Met de aanplant van nieuwe beuken is Van Hellevoort terughoudend. Deze oppervlakkig wortelende boomsoort heeft veel te lijden (gehad) van hoge temperaturen en langdurige droogte.
Sinds de tweede helft van de 19e eeuw haalden eigenaren van landgoederen en buitenplaatsen hun beplanting van heinde en verre. De landschapsparken veranderden daarmee in een prachtig schouwspel van verschillende kleuren, blad- en groeivormen. De rijkdom aan plantensoorten was niet alleen bedoeld om van te genieten, maar ook om mee te pronken.
Anne Frankboom
Buitenplaats De Breul maakt onderdeel uit van de Stichtse Lustwarande. Het bezit een landschappelijk park met een gebogen waterpartij, een kronkelend padenstelsel en imposante boomgroepen. Sinds 1993 is het park eigendom van Utrechts Landschap en opengesteld voor het publiek. Ongeveer negen jaar geleden is het park gerestaureerd. Behalve het zichtbaar maken van de historische elementen is er ook nieuwe aanplant ingebracht. Sindsdien zijn er nog extra nieuwe bomen aangeplant, waaronder een zogenaamde Anne Frankboom, opgekweekt uit een kastanje van de beroemde boom in Amsterdam. Als gevolg van onder andere langdurige droogte en ouderdom zijn een aantal bomen in de loop der jaren slechter geworden of zelfs dood gegaan.