Landingsbaan Park Vliegbasis Soesterberg weer open

Vandaag heeft Utrechts Landschap de hekken van de hoofdlandingsbaan op Park Vliegbasis Soesterberg weer opengezet. Het broedseizoen is ten einde en wandelaars en fietsers kunnen weer volop genieten van het weidse uitzicht en de stilte op de drie kilometer lange baan. Utrechts Landschap bedankt de bezoekers van het natuurgebied voor de bewaarde rust.

Veldleeuwerik

Broedseizoen veldleeuwerik voorbij
Dankzij de rust hebben de veldleeuweriken de afgelopen maanden kunnen broeden op het schrale grasland langs de voormalige landingsbaan. De veldleeuwerik broedt op de grond en is erg gevoelig voor verstoring. De vogel staat op de rode lijst van kwetsbare en bedreigde soorten in Nederland, omdat de aantallen schrikbarend zijn afgenomen ten opzichte van de jaren 60. In 2022 telden we op Park Vliegbasis Soesterberg 86 broedpaartjes. Hopelijk wordt de broeddichtheid de komende jaren nog beter.

Veldleeuwerik nog tot september te zien
Dat de vogel hier in zulke grote getalen broedt, komt door het zorgvuldige beheer dat Utrechts Landschap voert en het jaarlijks afsluiten van de landingsbaan. De veldleeuwerik blijft nog tot ongeveer september op de voormalige vliegbasis. Daarna trekken de meeste veldleeuweriken naar het zuiden.

Meer successen
Veel meer dieren profiteren van de rust als de landingsbaan is afgesloten. Zo heeft de havik, vaste bewoner van Park Vliegbasis Soesterberg, ook dit jaar weer voor twee nakomelingen gezorgd. Evenals de groene specht, de roodborsttapuit en de grauwe klauwier. Utrechts Landschap hoopt voor volgend jaar op een broedsucces voor de wespendief. Niet alleen vogels, maar bijvoorbeeld ook ringslangen, libellen, waterjuffers en pluimvoetbijen waren dit jaar succesvol met de voortplanting.