Landgoed Beerschoten wordt in de bloemetjes gezet

Op 1 december is Utrechts Landschap begonnen met het poten van 7.800 narcissenbollen langs de oprijlaan naar het koetshuis op landgoed Beerschoten. In het voorjaar zullen de vrolijk bloeiende bolgewassen bezoekers verwelkomen. Dat komt extra goed van pas als het historische koetshuis, dat momenteel grondig wordt verbouwd, wordt geopend.

Behalve het koetshuis krijgt ook de entree van historische landgoed Beerschoten een facelift. In het afgelopen jaar is al een deel van de oprijlaan voorzien van narcissen. In navolging daarvan gaan nu nog eens bijna achtduizend narcissenbollen de grond in. De bollen worden groepsgewijs per soort aangeplant. Hiervoor zijn machinaal maar liefst 31 plantgaten gemaakt. Tuinbaas Jan Willem Jagtenberg wordt bij de aanplant geholpen door een team vrijwilligers.

Historische rassen
Utrechts Landschap vindt het belangrijk dat de aanplant past in het historisch karakter van het landgoed. De gekozen narcisbollen zijn betrokken van kwekerij Hortus Bulborum in Limmen. Deze kweker is gespecialiseerd in oude rassen. Enthousiast vertelt de tuinbaas: ‘Het zijn elf historische rassen met verschillende bloeitijden. Het ras ‘Von Sion’ gaat maar liefst terug tot het jaar 1622! Deze narcissen kom je alleen tegen bij de kweker zelf en bij Utrechts Landschap. Wist je trouwens dat deze oude soorten ook geuren? Dat kun je niet zeggen van de narcissen die je in het tuincentrum koopt.’

Verwilderingsplanten
Narcissen worden van oudsher op landgoederen en buitenplaatsen aangeplant. De bollen van deze voorjaarsbloeiers met een opvallende, kleurige bloeivorm hoeven niet elk jaar uit de grond te worden gehaald. Ondergronds zorgen de bollen zelf voor vermeerdering door nieuwe bollen te vormen. Hierdoor kan de natuurorganisatie de planten laten ‘verwilderen’.