Natuurgebieden tijdelijk afgesloten vanwege hoogwater
Aanhoudende regen in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland zorgt voor hoge waterstanden in de Rijn. Door het hoge waterpeil lopen ook uiterwaarden in de provincie Utrecht onder water. Vanwege het hoge water sluit Utrechts Landschap vijf natuurgebieden tijdelijk voor bezoekers: Lunenburgerwaard, Amerongse Bovenpolder, Blauwe Kamer, het steenfabriekterrein bij Elst en de Palmerswaard in Rhenen.
Wandelpaden in de gebieden zijn nu al deels onbegaanbaar. Het ziet ernaar uit dat het waterpeil de komende dagen nog verder zal stijgen. Boswachters vragen recreanten om de gebieden in de uiterwaarden te mijden. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook om dieren hoognodige rust en ruimte te geven.
Dieren vluchten voor water
Wanneer het waterpeil stijgt en de uiterwaarden overstromen, zoeken dieren de droge plekken op. Vossen, hazen, bevers en reeën vluchten naar kleine stukjes land in de overstroomde gebieden. In verschillende buitendijkse natuurgebieden van Utrechts Landschap lopen halfwilde galloway runderen en konikpaarden. Ook zij vluchten bij hoogwater naar de hoger gelegen droge stukken grond.
Deze hoogwatervluchtplaatsen vormen maar een klein deel van hun normale leefgebied. De mogelijkheid om mensen te vermijden is beperkt. Als de dieren schrikken van wandelaars, is de kans groot dat ze alsnog het water in vluchten en verdrinken.
Vier gebieden gesloten voor publiek
Natuurgebied de Blauwe Kamer bij Wageningen, Palmerswaard bij Rhenen, het steenfabriekterrein bij Elst, Amerongse Bovenpolder en de Lunenburgerwaard bij Wijk bij Duurstede worden tijdelijk helemaal afgesloten voor publiek. Deze situatie blijft van kracht totdat het water voldoende is gezakt en de dieren weer gebruik kunnen maken van hun normale leefgebied
Positieve gevolgen hoge waterstand
Een hoge waterstand heeft niet alleen negatieve gevolgen. Wanneer de rivier buiten de oevers treedt, brengt het water ook zand, klei en zaden van planten mee. Die blijven achter als het water zich weer terugtrekt. Door deze dynamiek is de grond in de uiterwaarden vruchtbaar en kom je er veel bijzondere bloemen en planten tegen.
Hoogwater
Hoogwater op de (neder)Rijn, de Lek en de Kromme Rijn ontstaat vooral na een lange periode van regen of door gesmolten sneeuw in Duitsland en Zwitserland. De afgelopen weken is er in de stroomgebieden veel regen gevallen, dat vervolgens Nederland bereikt. Buitendijkse gebieden zoals uiterwaarden hebben een belangrijke functie voor de doorstroming en daarmee voor de veiligheid bij hoogwater.