Het licht schijnt in de duisternis
Zo richting de kerst worden de dagen wel erg kort en als het weer dan tegenzit is het zelfs overdag behoorlijk donker. Naarmate ik ouder word, kan ik daar steeds minder goed tegen, maar ik houd de moed erin.
Neem nu de oeroude spreuk uit de bijbel: ‘Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen’ – Johannesevangelie 1:5. Voor mij een prachtige metafoor dat het licht altijd overwint als je d’r zelf ook maar wat aan doet. Dus heb ik onlangs een aantal chique kuipen met winterbloeiende Camelia’s aan laten rukken voor op landgoed Oostbroek. Een gulle gever stelde mij in staat met deze roze ‘Japanse rozen’ een beetje licht te laten schijnen in de donkere dagen voor kerst.
En wat te denken van de verschillende winterbloeiende ‘sneeuwballen’. De Virburnum tinus, een donkergroene struik met in de winter een overdadige sluier van witte (soms wit-roze) bloempjes. Deze toffe jongen kan strenge vorst tot -12 wel verdragen. Wordt het nog kouder dan even inpakken. Zijn neefje, Viburnum bodnantense is in de zomer een onopvallende struik maar rond de kerst groeien er honderden kleine wit-roze sneeuwbolletjes op het kale hout. Voor mij een lichtpuntje in de verder vrij sombere tuin.
De Helleborus alias ‘kerstroos’ maakt het bloeiende wintertafereel compleet. Het dappere plantje houdt zich de hele zomer gedeisd, maar als de dagen korter worden en alle andere vegetatie niet thuis geeft, is hij het schijnende middelpunt van iedere tuin. Hij is er in verschillende soorten en maten en ook met verschillende bloeitijden. Wil je een ‘echte’ kerstroos, vraag hier dan naar bij een erkende kweker.
Ja, Joris leuk… maar wat als je geen tuin hebt? Niet getreurd, ga d’r op uit. Op veel landgoederen probeer ik winterkleur aan te brengen. De eerder genoemde ‘Japanse rozen’ en ‘sneeuwballen’ zijn te zien op Oostbroek. Maar je kunt er ook zelf naar op zoek. Een voordeel van de winter is dat de meeste bomen en struiken kaal zijn. Kleurige vogels en andere dieren zijn veel makkelijker te spotten.
En… de echte natuurvorser gaat op zoek naar de kleurige rode kelkzwam. Ik heb dit kleine paddenstoeltje leren kennen door Wim, een frequente bezoeker van Oostbroek. Ieder jaar spoort hij deze kleine kleurige rakkers weer op. Liefdevol noteert hij de vindplaats en altijd stuurt hij mij dan weer de meest prachtige foto’s. Beiden worden hier vrolijk van en dan schijnt het licht weer in de duisternis!
Joris Hellevoort
boswachter Utrechts Landschap