Feestelijke afronding werkzaamheden Utrechts Landschap in natuurgebied Lage Grond

Op donderdag 17 oktober nam Utrechts Landschap de omwonenden van natuurgebied Lage Grond, gelegen tussen Zeist, Bunnik en Utrecht, mee op excursie, ter afronding van de werkzaamheden in het gebied. Samen met twee buurjongens werd ook een nestkast voor steenuilen onthuld in de boomgaard.

Feestelijke afronding werkzaamheden Lage Grond

Directeur-bestuurder Saskia van Dockum en boswachter Rob Veenbrink van Utrechts Landschap heetten samen met gedeputeerde van Provincie Utrecht Mirjam Sterk het gezelschap welkom. Ze vertelden over de natuurontwikkeling in Lage Grond en het belang hiervan in de provincie.

Een nieuwe plek voor steenuilen
Samen met buurjongens Floris (8) en Lars (10) onthulden zij ook een nieuwe steenuilenkast in de boomgaard. “Die kunnen de steenuilen goed gebruiken, want er verdwijnen steeds meer natuurlijke nestplaatsen voor deze soort. Grote kans dat die uilen hier al regelmatig zitten, dus let maar goed op of jullie ze ’s nachts horen!”, aldus boswachter Rob.

Natuur met een geschiedenis én een toekomst
Daarna namen boswachter Rob en ecoloog van Utrechts Landschap Markus Feijen hun gasten mee op excursie. Enthousiast vertelden ze dat Lage Grond een kleine, maar belangrijke ecologische stapsteen vormt tussen de natuurgebieden landgoed Oostbroek en landgoed Niënhof.

In het gebied liggen voormalige meanders van de Kromme Rijn. De oorspronkelijke stroomgeulen en -ruggen zijn in het afgelopen jaar in ere hersteld. In de nieuwe poelen is nu ruimte voor de kamsalamander, en op de natuurakkers kun je uitkijken naar vogels zoals de roodborsttapuit en de ringmus. Het bos, waarin onder andere zwarte populieren en winterlindes zijn aangeplant, vormt een belangrijke broedbiotoop voor de boomvalk.

De omwonenden van Lage Grond raakten geïnspireerd door de excursie: “We houden een lijstje bij van alle diersoorten die we vanuit onze achtertuinen kunnen spotten!”

Over het project
Dit natuurontwikkelingsproject is tot stand gekomen met dank aan de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) van provincie Utrecht.

Vanwege de kwetsbare natuur en diersoorten die gevoelig zijn voor verstoring is het gebied niet toegankelijk voor publiek en zijn ook honden niet toegestaan.