Eendenkooi Kooilust wordt opgeknapt

Dit najaar gaat Utrechts Landschap werkzaamheden uitvoeren voor het herstel van historische eendenkooi Kooilust. Dit unieke stukje natuur ligt verscholen tussen de huizen van Maarssenbroek en de drukke A2. Tijdens de werkzaamheden worden de zichtbaarheid, toegankelijkheid en de informatievoorziening van de eendenkooi verbeterd. De werkzaamheden duren maximaal zes weken en zijn mede mogelijk gemaakt door een gift van het Dinamofonds. Het gekozen moment valt samen met het 50-jarig bestaan van de woonwijk Maarssenbroek.

Eendenkooi Kooilust

Vangpijp
Het natuurgebied ten noordwesten van Boomstede bestaat uit een deel dat toegankelijk is voor recreatie en uit een rustgebied voor de natuur. In dit rustgebied liggen de cultuurhistorische elementen van de eendenkooistructuur. Door het uitbaggeren en open snoeien van één van de vier vangpijpen wordt weer zichtbaar hoe de eendenkooi vroeger werd gebruikt.

Informatievoorziening
Utrechts Landschap wil bezoekers van het beschermd natuurgebied graag informeren over de unieke natuur op deze locatie en de historische waarde van de voormalige eendenkooi benadrukken. Het nieuwe informatiebord komt op een nieuw in te richten, overzichtelijke plek in het terrein met zicht op de eendenkooi.

Vaarexcursies
Voor het beheer van het terrein krijgt de boswachter van Utrechts Landschap veel steun van een groep enthousiaste vrijwilligers. Zonder hun inzet zou het natuurgebied er niet zo goed bij liggen. Vanaf volgend jaar wil de natuurorganisatie met hulp van de vrijwilligers op kleinschalige basis vaarexcursies aanbieden.

Geschiedenis
Eendenkooien speelden vroeger een rol in de vangst van wilde eenden voor consumptie. Met behulp van een kooikerhondje en lokeenden werden de eenden de vangpijpen ingelokt en gevangen. De eerste vermelding van Kooilust dateert uit 1778, toen het deel uitmaakte van een grotere hofstede. Kooilust begon met drie vangpijpen, maar is rond 1832 uitgebreid naar vier vangpijpen.

De eendenkooi is tot 1952 in gebruik geweest. Kooilust, de boerderij bij deze eendenkooi, is in 1972 gesloopt toen de bouw van de woonwijk Maarssenbroek startte. Rond 2000, toen Utrechts Landschap eigenaar werd van het gebied, is de plas uitgebaggerd en zijn de oorspronkelijke kooidetails teruggebracht. Sindsdien ligt de focus op het behoud van deze historische plek met een rijke flora en fauna.