De gevolgen van tuinafval in de natuur
Tuinen zijn van grote toegevoegde waarde voor de natuur en het milieu en dan het liefst met zo min mogelijk bestrating en veel planten, bloemen en struiken. Sommige tuineigenaren voeren het opgeruimde tuinafval niet af via het afvoerstation van de gemeente maar dumpen het in natuurgebieden van het Utrechts Landschap en die van andere terreineigenaren. Dat zorgt voor grote problemen.
“Het is toch gewoon groen? Dus biologisch afbreekbaar?” Dat is de meest gehoorde opmerking die wij krijgen als wij personen treffen tijdens het dumpen van tuinafval, aldus Addy de Borst, BOA bij Utrechts Landschap. Eén van de grote gevolgen van het dumpen van tuinafval zijn de invasieve exoten. Tuinafval uit vijvers kunnen leiden tot ongewenste en exotische plantensoorten in onze natuurwateren en oevers die snel kunnen overwoekeren zoals de grote waternavel en de watercrassula. Op het land gaat het bijvoorbeeld om de reuzenbereklauw, Japanse duizendknoop en reuzenspringbalsemien. Deze soorten gedijen goed in onze natuurterreinen en kunnen inheemse plantensoorten verdringen. Soms kunnen de planten een gebied compleet overwoekeren. Het werk, de tijd, en geld dat gestoken wordt in de bestrijding ervan is enorm.
Dieren de dupe
Afval levert ook risico’s op voor dieren die er van eten, snoeiafval van taxus is bijzonder giftig en heeft al tot de dood van menig dier geleidt. Addy: “Bij sommige mensen zie je dat ze zich oprecht niet bewust zijn van de risico’s. Maar er zijn ook mensen die onverschillig zijn of het uit gemakzucht dumpen. Het is jammer dat zo’n klein groepje dat tuinafval dumpt ons zoveel werk bezorgt om de woekerplanten te bestrijden en de rotzooi op te ruimen. In deze tijd voeren wij ook weer extra controles uit om het dumpen van tuinafval tegen te gaan. Ik hoop dan ook dat door dit onderwerp extra onder de aandacht te brengen het aantal dumpingen teruggedrongen kan worden.”