Bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

Natuurgebied de Elster Buitenwaarden werd op 4 september feestelijk geopend. Utrechts Landschap heeft het gebied samen met Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeente Rhenen opnieuw ingericht. Er zijn onder andere geulen gegraven en natuurvriendelijke oevers aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren en een groot oppervlakte nat schraalland en moeras te verwezenlijken. Dit creëert de perfecte omgeving voor zeldzame vogels en planten.

Ganzen in de Elster Buitenwaarden

Nat schraalland in ontwikkeling
De Elster Buitenwaarden, gelegen langs de Nederrijn tussen Rhenen en Elst, is een Natura 2000-gebied en onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Voorheen werd het gebied vooral agrarisch gebruikt. Door een grondige aanpak voldoet het gebied nu aan de Europese natuurdoelen. Zo is de bovenlaag van de percelen afgegraven om bloemrijke graslanden te creëren. Directeur Utrechts Landschap Saskia van Dockum: “We zijn heel erg onder de indruk van de extreem hoge natuurwaarde die het natte schraalland nu al laat zien. Zo komen er al minstens vijf soorten orchideeën voor, maar ook soorten als klokjesgentiaan en moeraskartelblad. Het gebied laat hiermee de veerkracht van de natuur zien!”

Moeras en verbetering waterkwaliteit
De aanleg van moerasgebieden biedt kansen voor vogels zoals de roerdomp, porseleinhoen en waterral. Voor de verbetering van de waterkwaliteit en het leefgebied van vissen zijn diverse geulen en natte hooilanden aangelegd, wat gunstig is voor soorten als de snoek, rietvoorn, bittervoorn en de kleine modderkruiper. Door de geulen krijgt water weer de ruimte en daarmee is de historische loop van de Nederrijn teruggebracht.

Toegankelijkheid en verbinding
Het gebied is opengesteld voor natuurliefhebbers. Ruim zes kilometer wandelpad verbindt de Elster Buitenwaarden met Plantage Willem III en de Opslag in Elst. Hoewel het gebied het hele jaar toegankelijk is, zijn er enkele beperkingen tijdens het broed- en overwinteringsseizoen. De werkzaamheden liggen momenteel stil vanwege het broedseizoen, maar in september moet de inrichting volledig zijn afgerond.

Samenwerking en beheer
Het project is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, de gemeente Rhenen en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Utrechts Landschap zal het gebied in opdracht van de provincie Utrecht beheren en onderhouden.