Actie voor draaiende molens op volle toeren

De actie van Utrechts Landschap om al haar molens weer draaiende te krijgen loopt goed. Meerdere fondsen schoten te hulp en inwoners van de provincie Utrecht doneerden massaal. Maar daarmee zijn de vijftien molens die stil staan vanwege problemen met de wieken er nog niet. Het is een kostbare operatie en daarom herhaalt Utrechts Landschap haar oproep: doneer! Bijdragen kan via www.utrechtslandschap.nl/molens.

Dankbaar is Utrechts Landschap de fondsen die afgelopen weken al te hulp schoten zoals TBI Fundatie, Stichting Beyers Kameren, Dinamofonds, Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede, Stichting Rhijnestein, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Rijn en Heuvelrug, Hendrik Muller Fonds, St Voormalig Gast- en Weeshuis Rhenen, Stichting Mens en zijn Natuur, Pieter Houbolt Fonds, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, K.F. Heinfonds en Stichting Vrederijk. Utrechts Landschap roept andere fondsen op om ook een financiële bijdrage te leveren. Als de molens niet meer kunnen draaien, raken ze in verval en verliezen we deze oer-Hollandse bakens in het landschap. Dat wil Utrechts Landschap niet laten gebeuren.

Elk bedrag is welkom
Het is een enorme klus: vijftien molens hebben een nieuw wiekenkruis nodig. Een urgente maar ook zeer kostbare uitdaging. De totale kosten bedragen bijna twee miljoen euro. De provincie Utrecht betaalt de helft van de kosten voor de restauratie. De andere helft moet komen uit fondsen en crowdfunding. Samen met de molenaars doet Utrechts Landschap er alles aan om het benodigde geld bij elkaar te brengen. Elk bedrag is welkom via www.utrechtslandschap.nl/molens.

Stilstaande molens
De molens die wachten op restauratie zijn de Broekzijdse Molen (Abcoude), Oostzijdse Molen (Abcoude), Kortrijkse Molen (Breukelen), Oog in ’t Zeil (Cothen), ’t Wissel (Elst), Geesina (Groenekan), Loenderveense Molen (Loenen aan de Vecht), De Hoop (Loenen aan de Vecht), De Valk (Montfoort), Garstenmolen (Nigtevecht), Westbroekse Molen (Oud-Zuilen), Binnenmolen (Rhenen), Spengense Molen (Spengen), Nieuwe Molen (Veenendaal) en Veenmolen (Wilnis).

Lasnaden
Bij deze molens zijn problemen geconstateerd met de lasnaden van de roeden. Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is.

In verval
In een video op www.utrechtslandschap.nl/molens vertellen molenaar Gijs Hasselbach en directeur-bestuurder Saskia van Dockum waarom het zo belangrijk is dat de molens weer kunnen draaien. Een stilstaande molen raakt in verval. Een molen moet regelmatig draaien en gesmeerd worden om in goede conditie te blijven. Als dat langere tijd niet gebeurt, kunnen onderdelen uitdrogen en kunnen staven en kammen minder goed in elkaar grijpen. Bovendien is het risico van knaagkevers bij stilstaande molens groter.

Kennis verloren
Ook voor molenaars heeft stilstand gevolgen. Ze zien hun passie tot stilstand komen en er kan kennis verloren gaan als molenaars weggaan en er geen opvolger is. Bovendien komt er minder publiek naar de molens, want een stilstaande molen is veel minder interessant om te bekijken.

Laat de molens weer draaien
Utrechts Landschap doet een beroep op iedereen die de molens een warm hart toedraagt. Help mee om de molens weer te laten draaien, zodat ze behouden blijven voor de toekomst. Het is ook mogelijk om een donatie voor een specifieke molen te doen. Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl/molens.