1,5 hectare nieuw bos dankzij samenwerking met bedrijven
Boswachters van Utrechts Landschap en vijftig medewerkers van twee Utrechtse bedrijven hebben samen 3.500 jonge bomen geplant bij Hagestein. De voormalige wilgengriend langs de A2 wordt zo omgevormd tot een divers loofbos, goed voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid.
Van griend naar gevarieerd bos
Het perceel, ooit gebruikt voor de oogst van wilgentakken, raakte na 1960 in onbruik. Utrechts Landschap zag een kans om de natuurwaarde te verhogen en werkt nu aan een gevarieerd loofbos, een rijke leefomgeving voor insecten, vogels en zoogdieren. Het nieuwe bos bevat inheemse soorten zoals eik, els, wilg, berk en sleedoorn. Deze diversiteit maakt het bos weerbaarder tegen ziekten en klimaatverandering en helpt bij CO₂-opslag.
Daarnaast vormt dit bos een belangrijke schakel in het versnipperde landschap langs de A2. Door verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden, ontstaat een groter leefgebied voor dieren zoals reeën, vossen en tal van vogelsoorten, waaronder de tjiftjaf. Zelfs met het geluid van de snelweg vinden vogels hier beschutting.
Steun van Pally Biscuits en Rabobank
Dankzij Pally Biscuits en Rabobank konden duizenden bomen worden geplant. Naast financiële steun hielpen medewerkers van beide organisaties op 6 maart actief mee in het veld. Boswachter René Garskamp: “Fantastisch om te zien hoe zoveel mensen zich inzetten voor de natuur. Dit bos zal uitgroeien tot een waardevolle habitat voor talloze dieren en planten. Door deze aanplant vergroten we het netwerk van groene zones in de regio, wat essentieel is voor soorten die grote gebieden nodig hebben om te overleven.”
“Deze boomplantactie is een geweldig voorbeeld van hoe bedrijven een directe bijdrage kunnen leveren aan natuurbehoud. Samen maken we het verschil!”
“We zijn trots op dit project. Het is prachtig om zo bij te dragen aan natuurbehoud in onze regio en een inspirerende ervaring te delen met onze medewerkers.”


