Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Zeisterbos - meer informatie

Zeisterbos

Meer informatie Zeisterbos

Het Zeisterbos hoorde vroeger bij de buitenplaats Beek en Royen. Deze buitenplaats uit 1771 is aangelegd in een strakke barokstijl. Het lanenstelsel was recht en geometrisch van vorm, met de Woudenbergseweg als zichtas. Voor Nederlandse begrippen is het Zeisterbos een bijzonder oud bos. De bomen zijn meer dan 200 jaar oud, terwijl het meeste bos in Nederland niet ouder is dan 70 jaar. In het Zeisterbos staan zelfs grove dennen uit 1795. 

Klein Zwitserland

Een deel van het Zeisterbos stond al in 1835 bekend als Klein Zwitserland. Er liggen stuifheuveltjes, slingerende paadjes en een watervalletje. Hoog op een stuifheuvel staat zelfs een huis in de Zwitserse chaletstijl.

Beheer

Vanaf 1795 zijn er in het Zeisterbos veel grove dennen aangeplant voor de productie van hout. In 1913 kocht de gemeente Zeist het bos aan om het te behouden als recreatiegebied. Vanaf dat moment was het beheer gericht op het aantrekkelijker en gevarieerder maken van het bos. Utrechts Landschap kreeg het bos in1994 ineigendom en richt het beheer ook op het meer divers maken van het bos. 

Utrechts Landschap verwijdert in het Zeisterbos geleidelijk de bomen die van nature niet in Nederland voorkomen, zoals de douglas, Amerikaanse eik en Japanse lariks. Als deze bomen de ruimte krijgen, nemen ze die ook. Ze groeien snel, het kronendak sluit zich en de ondergroei verdwijnt. Het wordt een eentonig bos met weinig variatie, insecten en vogels. Door de bomen te verwijderen, krijgen zomereiken en grove dennen meer ruimte.

Natuur verbinden

Het Zeisterbos vormt samen met de naastgelegen natuurgebieden Kozakkenput, Krakeling en Witte Hull een onmisbare rol in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Dieren gebruiken deze smalle strook natuur tussen Zeist en Soesterberg om zich te verplaatsen tussen het noorden en zuiden van de heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van de ecoducten over de A28 en N237. 

Onthulling van vier nieuwe totempalen in Kerckebosch Zeist

Onthulling 4 nieuwe totempalen in Kerckebosch Zeist.jpg24 september 2018 Donderdag 20 september was Utrechts Landschap aanwezig bij de onthulling van vier nieuwe totempalen van kunstenaarsduo SpaceCowboys in Kerckebosch Zeist. De onthulling gebeurde tijdens  een ... lees verder