Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Meer informatie

Vikinghof

Meer informatie Vikinghof

Vikinghof heeft een bijzondere geschiedenis: het is een oud zwembadterrein. De bassins, kleedhokjes en tegelpaden zijn allemaal opgeruimd. Het natuurlijk reliëf is nu weer mooi te zien. Tussen Bunnik en Utrecht is de beschoeiing langs de Kromme Rijn verwijderd of deels weggezaagd. Weidebeekjuffers, zwanenbloem maar ook het ijsvogeltje en de aalscholver zijn daar nu weer te zien. De bedoeling is om komende jaren op veel meer plaatsen langs de Kromme Rijn natuurlijke oevers aan te leggen. 

Middeleeuwse hofstede

Wijk bij Duurstede heeft een boeiende geschiedenis en de archeologische rijkdom is dan ook bijzonder groot. Ook op Vikinghof is bij onderzoek op de oeverwal langs de Kromme Rijn een archeologische vindplaats aangetroffen, die wellicht te maken heeft met restanten van de middeleeuwse hofstede: Huis Riebeeck. Jan van Riebeeck, een koopman in dienst van de VOC, stichtte in 1652 Kaapstad. Het is bekend dat de familie Van Riebeeck bezittingen had in Wijk bij Duurstede; wellicht dat de bodemsporen die gevonden zijn op Vikinghof de restanten zijn van hun hofstede.

4000 jaar oude stroomgeul hersteld

20181126_105141.jpg30 november 2018 Op het Vikinghof bij Wijk bij Duurstede is herstelbeheer uitgevoerd om een 4000 jaar oude stroomgeul te herstellen. De stroomgeul was deels begroeid geraakt met jonge bomen. Door dit weer open te ... lees verder