Kasteel Renswoude

Afwisselend park

Kasteelbos Renswoude ligt aan de rand van de Gelderse Vallei. Het is een fraai afwisselend park met een grote cultuurhistorische en natuurlijke rijkdom. In het kasteelpark staan oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Op de bosbodem groeien veel stinsenplanten en langs de slotgracht groeien adderwortel en wilde kievitsbloem. Het bos is rijk aan reeën en vogels.

Kasteelbos Renswoude

Franse Barokstijl

Kasteelbos Renswoude is oorspronkelijk aangelegd in de Hollands classicistische stijl. In 1708 is het park gewijzigd in de geometrische Franse barokstijl, met rechte lanen, een grand canal en een sterrenbos. Het grand canal is met zijn lengte van 750 meter een natte variant van de zichtas. Tussen 1816 en 1818 is het park vermoedelijk door J.D. Zocher ‘gemoderniseerd’ in de Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn veel rechtlijnige elementen omgevormd in glooiende en gebogen lijnen. Het besloten park werd ‘opengebroken’, zodat ook het omringende landschap visueel een deel van het park kon worden.

bankje Kasteelbos Renswoude

Oude loofbomen

In het huidige park zijn beide stijlen nog goed herkenbaar. Het park aan de voorkant van het kasteel bevat nog de meeste barokelementen, het park aan de achterzijde is met de grote vijverpartij en de solitaire bomen voornamelijk landschappelijk ingericht.

In het kasteelbos staan veel oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Op de bosbodem groeien stinsenplanten, zoals bosanemoon, sneeuwklokje en winterakoniet. In de hoge beuken van het kasteelbos nestelt een kolonie roeken. Rond het kasteelbos ligt een kleinschalig landschap met bosjes, weiden, houtwallen en laaglandbeken. Het grand canal grenst aan de Grebbelinie, een verdedigingslinie uit de achttiende eeuw.

Praktische informatie

  • Ingang

    Parkeerplaats Grebbelinie aan de Arnhemseweg bij de rotonde tegenover Kasteel Renswoude.

  • Honden

    Honden aan de lijn.

  • Wandelroute

    Vrij wandelen op paden.

  • Kasteel Renswoude

    Het kasteel is particulier bewoond en niet te bezoeken.

  • Toegankelijkheid

    De wandelpaden in het kasteelbos zijn toegankelijk voor rolstoelen.

  • Boswachter

    Joris Hellevoort