Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Interview Peter

Interview met Peter Meijlink

Peter Meijlink doneerde al twee keer een boomgaard aan Utrechts Landschap. ‘Ik hoor mensen wel eens zeggen dat er zoveel bos in Nederland is. Dan zijn ze op de Veluwe geweest. Maar ga maar eens naar Zeeland, of Groningen, dan zie je meteen dat Nederland veel minder bos heeft dan alle landen om ons heen. Het CBS bevestigt dat ook.   

 'Bij Utrechts Landschap mag ik meepraten over waar mijn gift naartoe gaat'  

Mogelijkheid om mee te praten

Als ik dan een donatie doe, dan vind ik het dus belangrijk dat daarvoor bomen worden geplant. Zo ben ik bij Utrechts Landschap terechtgekomen, terwijl ik niet eens in Utrecht woon, maar in Zwolle. Utrechts Landschap geeft namelijk vanaf een bepaald bedrag de mogelijkheid om mee te praten over waar je gift naar toe gaat. En dan mag er ook nog een klein bordje bij.
Een paar jaar geleden heb ik een boomgaard gedoneerd in het Molenbosch bij Zeist, als aandenken aan mijn overleden dochter. En nu heb ik weer geld geschonken voor een boomgaard in Renswoude, dit keer vanwege ons 50-jarig huwelijk. Dat vind ik een mooi cadeau aan mijn vrouw. Er komt een bordje bij met een QR-code erop. Als je die scant, krijg je de tekst van het Largo van Händel, die gaat over bomen: ‘Schaduw, lieflijke schaduw’. Kan niet mooier toch?
 

Fruitbomen hebben iets extra’s

Bomen zijn mooi, maar fruitbomen hebben nog iets extra’s. Ze zien er prachtig uit, ze bloeien en leveren stuifmeel en nectar voor insecten, en daarna krijg je er fruit van. En een boom slaat elk jaar weer meer CO2 op. Een bos bloemen heeft wel CO2 opgenomen bij de groei, maar die komt gewoon weer vrij als het wegrot. Daarom geef ik liever een boomgaard cadeau!
Natuur voor altijd veiliggesteld
Ik heb overigens het plan om nog een donatie te doen, voor een rustgebied waar geen mensen mogen komen. Gewoon natuur, alleen voor de natuur. Het mooie van een donatie aan Utrechts Landschap is dat ze beloven dat het voor altijd veiliggesteld is. Niemand kan er ooit meer iets vervelends mee doen. Om daaraan te kunnen bijdragen, dat geeft mij nou voldoening.’
  
'Ik heb het plan om nog een donatie te doen, voor een rustgebied waar geen mensen mogen komen'