Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Birkhoven - meer informatie

Meer informatie Birkhoven

Bosgebied Birkhoven ligt om Dierenpark Amersfoort heen en grenst aan de Korte Duinen van Soest. De grote vijver en het bosbad kenmerken Birkhoven. De lange beukenlanen en rododendronvallei laten zien dat Birkhoven vroeger een landgoed was. Het zijn kenmerken van de Engelse landschapsstijl. In Birkhoven groeien beuken, eiken, grove dennen, douglassen en lariksen. Sommige grove dennen zijn al meer dan 150 jaar oud. Midden in Birkhoven ligt het Pinetum, een verzameling van verschillende naaldbomen uit de gehele wereld.

Geschiedenis

Het vroegere landgoed was veel groter dan het huidige bosgebied. Het strekte zich uit tot aan de rivier de Eem. Het landhuis stond langs de Soesterstraatweg. In het bos zijn de parkachtige elementen van het landgoed nog te herkennen, zoals de rododendronvallei en de lange beukenlanen.

Bosvijver en bosbad

Rond 1930 zijn de bosvijver en het Bosbad met de hand uitgegraven. Met het vrijgekomen zand is de uitzichtheuvel gemaakt. De arbeiders hebben toen ook het Pinetum aangelegd. Het Bosbad is nog steeds in gebruik en in de zomer open voor publiek. Het bosbad is in beheer van de SRO.

Utrechts Landschap

Het bosgebied was lange tijd eigendom van de gemeente Amersfoort. In 2005 droeg de gemeente het parkbos over aan Utrechts Landschap. Niet zomaar, maar met de opdracht om het bos op te knappen en goed te beheren. Eind 2012 heeft Utrechts Landschap de laatste werkzaamheden afgerond. De uitkijkheuvel is opgeknapt en de bosvijver is voorzien van natuurstenen strandjes.

Gevarieerd bos

Utrechts Landschap verwijdert hier en daar de snelgroeiende douglas zodat andere bomen en planten meer ruimte krijgen. Dode bomen laten we liggen. Ze vormen een goede voedingsbodem voor paddenstoelen en insecten, die op hun beurt weer vogels aantrekken.