Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over honden

Waarom mag ik in sommige gebieden niet met mijn hond wandelen?

 • Als er in een gebied vee los rondloopt, mogen er geen honden komen. Het gaat vaak om Gallowayrunderen, koninkpaarden of schapen. De dieren kunnen hun jongen verdedigen tegenover de hond, wat gevaarlijke situaties kan opleveren voor hond en baas. Schapen kunnen door honden worden opgejaagd en gebeten. Grazers kunnen ook ziektes oplopen door de uitwerpselen van honden.
 • Als er in een gebied kwetsbare dieren leven die zeer gevoelig zijn voor verstoring, mogen er geen honden komen. Utrechts Landschap heeft hier als terreineigenaar een beschermingsplicht.

Waarom moet op sommige plekken mijn hond aan de lijn?

Dit zijn ook gebieden of plekken waar kwetsbare dieren leven die verstoringsgevoelig zijn. De verstoringsgevoeligheid is hier echter minder dan in gebieden waar honden verboden zijn. De hond moet aan de lijn om de kwetsbare dieren niet te verstoren en voldoende rust te geven.

Wat kan er gebeuren als ik mijn hond toch los laat lopen?

 • Reekalfjes worden achtergelaten door hun moeder en gaan dood.
 • Reeën rennen in hun vlucht en in angst de weg op (met een aanrijding tot gevolg)
 • Reeën en schapen worden gebeten en gaan dood.
 • Broedsels van vogels mislukken door de verstoring, kwetsbare vogels verdwijnen
 • Vogels kunnen de vogeltrek niet maken omdat ze te veel energie hebben gebruikt om te vluchten voor honden.

Mijn hond luistert altijd heel goed en doet niets. Dan kan ik hem toch wel los laten lopen?

Veel honden luisteren heel goed en lijken geen overlast te veroorzaken. Toch veroorzaakt elke hond in een kwetsbaar gebied overlast, vaak ongemerkt! Zo kan een hond al struinend in het bos een reekalf tegenkomen, het dier besnuffelen en en in het ergste geval doodbijten. Het rent daarna weer vrolijk terug naar zijn baasje. Daar merk je als hondenbezitter niets van!

Voor sommige vogels geldt dat ze al stoppen met het uitbroeden van hun nest als een hond op 750 meter vanaf hun nest rondsnuffelt. Voor wilde dieren maakt het niet uit of een hond luistert naar zijn baas of niet, de aanwezigheid van de hond op zich zorgt al voor verstoring.

Ook andere gebruikers kunnen last hebben van uw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, mountainbikers, ruiters en mensen die niet van honden houden. Ook zij moeten van onze natuur kunnen genieten.

Hoe weet ik waar mijn hond mag (los)lopen?

 • Op deze website staat bij ieder gebied of honden er mogen komen, al dan niet aangelijnd. Ook kunt u via ‘Zoek op de kaart’ of ‘Met de hond’ meer informatie vinden over losloopgebieden.
 • In het terrein staan toegangsborden met regels
 • Soms staan er ook in de gebieden zelf nog bordjes
 • Veel gebieden hebben een informatiepaneel waarop staat of honden welkom zijn.

Los mogen lopen betekent dat de hond onder appel moet staan: de hond moet goed luisteren naar zijn baas, mag geen overlast veroorzaken aan andere gebruikers, moet zoveel mogelijk op het pad blijven en mag niet door het bos struinen.

Wat doen jullie tegen hondenbezitters die zich niet aan de regels houden?

Als een hond losloopt in een gebied waar dat niet mag, kan onze toezichthouder (BOA) de hondenbezitter een proces verbaal uitschrijven. Indien een hond daadwerkelijk achter het wild aanzit en de toezichthouder dit waarneemt, zal hij direct een boete uitschrijven. Dit is ook het geval als een hond in een terrein loopt waar geen honden mogen komen.

Hoe hoog is de boete?

Het proces verbaal kost ongeveer €109,-. Dat bedrag gaat overigens naar de staatskas. Utrechts Landschap krijgt hier niets van.

Soms kom ik mensen tegen met een grote groep honden, vaak een uitlaatservice. Mag dat zomaar?

Hondenuitlaatservices mogen hun honden in onze gebieden uitlaten als zij daarvoor een overeenkomst met ons hebben afgesloten. In een aantal gebieden laten we hondenuitlaatservices toe, en per gebied geldt een maximum aantal uitlaatservices. In de overeenkomst staat hoeveel honden de service mag uitlaten en hoe vaak ze in een gebied mogen komen. Zo houden we de belasting voor natuur en andere gebruikers acceptabel.

Verder staan in de overeenkomst regels waar de uitlaatservices zich aan moeten houden. Onze toezichthouders zien hier op toe. Aan de overeenkomst zijn kosten verbonden.