Wandelen met de hond
Utrechts Landschap beschermt natuur in de provincie Utrecht. Omdat honden invloed hebben op de dieren die daar leven én de beleving van andere recreanten, heeft Utrechts Landschap gebieden ingesteld waar honden welkom zijn en gebieden waar honden niet welkom zijn.
Veelgestelde vragen over honden
- Als er in een gebied vee los rondloopt, mogen er geen honden komen. Het gaat vaak om Gallowayrunderen, konikpaarden of schapen. De dieren kunnen hun jongen verdedigen tegenover de hond, wat gevaarlijke situaties kan opleveren voor hond en baas. Schapen kunnen door honden worden opgejaagd en gebeten. Grazers kunnen ook ziektes oplopen door de uitwerpselen van honden.
- Als er in een gebied kwetsbare dieren leven die zeer gevoelig zijn voor verstoring, mogen er geen honden komen. Utrechts Landschap heeft hier als terreineigenaar een beschermingsplicht.
Dit zijn ook gebieden of plekken waar kwetsbare dieren leven die verstoringsgevoelig zijn. De verstoringsgevoeligheid is hier echter minder dan in gebieden waar honden verboden zijn. De hond moet aan de lijn om de kwetsbare dieren niet te verstoren en voldoende rust te geven.
- Reekalfjes worden achtergelaten door hun moeder en gaan dood.
- Reeën rennen in hun vlucht en in angst de weg op (met een aanrijding tot gevolg).
- Reeën en schapen worden gebeten en gaan dood.
- Broedsels van vogels mislukken door de verstoring, kwetsbare vogels verdwijnen.
- Vogels kunnen de vogeltrek niet maken omdat ze te veel energie hebben gebruikt om te vluchten voor honden.
Veel honden luisteren heel goed en lijken geen overlast te veroorzaken. Toch veroorzaakt elke hond in een kwetsbaar gebied overlast, vaak ongemerkt! Zo kan een hond al struinend in het bos een reekalf tegenkomen, het dier besnuffelen en en in het ergste geval doodbijten. Het rent daarna weer vrolijk terug naar zijn baasje. Daar merk je als hondenbezitter niets van!
Voor sommige vogels geldt dat ze al stoppen met het uitbroeden van hun nest als een hond op 750 meter vanaf hun nest rondsnuffelt. Voor wilde dieren maakt het niet uit of een hond luistert naar zijn baas of niet, de aanwezigheid van de hond op zich zorgt al voor verstoring.
Ook andere gebruikers kunnen last hebben van uw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, mountainbikers, ruiters en mensen die niet van honden houden. Ook zij moeten van onze natuur kunnen genieten.
- Op deze website staat bij ieder gebied of honden er mogen komen, al dan niet aangelijnd. Ook op de kaart kun je filteren op ‘met de hond’.
- In het terrein staan toegangsborden met regels.
- Soms staan er ook in de gebieden zelf nog bordjes.
- Veel gebieden hebben een informatiepaneel waarop staat of honden welkom zijn.
Los mogen lopen betekent dat de hond wel onder appel moet staan. Een hond die onder appel staat luistert goed naar zijn baas, bezorgt andere honden en mensen geen overlast, blijft zoveel mogelijk op het pad en struint niet door het bos.
Als een hond losloopt in een gebied waar dat niet mag, kan onze toezichthouder (BOA) de hondenbezitter een proces verbaal uitschrijven. Indien een hond daadwerkelijk achter het wild aanzit en de toezichthouder dit waarneemt, zal hij direct een boete uitschrijven. Dit is ook het geval als een hond in een terrein loopt waar geen honden mogen komen.
Het proces verbaal kost ongeveer €120,-. Dat bedrag gaat overigens naar de staatskas. Utrechts Landschap krijgt hier niets van.
Hondenuitlaatservices mogen hun honden in onze gebieden uitlaten als zij daarvoor een overeenkomst met ons hebben afgesloten. In een aantal gebieden laten we hondenuitlaatservices toe, en per gebied geldt een maximum aantal uitlaatservices. In de overeenkomst staat hoeveel honden de service mag uitlaten en hoe vaak ze in een gebied mogen komen. Zo houden we de belasting voor natuur en andere gebruikers acceptabel.
Verder staan in de overeenkomst regels waar de uitlaatservices zich aan moeten houden. Onze toezichthouders zien hier op toe. Aan de overeenkomst zijn kosten verbonden.