Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Meer over het kasteelpark

Historie van het park

17/18e eeuw

Over de park- en tuinaanleg in de zeventiende en achttiende eeuw is weinig bekend. Volgens een verhuurakte uit 1749 was er al sprake van een "hoff, boomgaerdt, moestuijn, een druijventreckkas met sijn glaasen alsmeede den broeibackken." Direct ten noorden van het kasteel lag een geometrische tuin, die op aquarellen van rond 1770 te zien is.

Van Laar-park

Gijsbert van Laar was van oorsprong tuinman maar later ontwerper van parken van buitenplaatsen. Bekend is Van Laar door zijn Magazijn van Tuin-Sieraden, een catalogus van tuinobjecten als bankjes, bruggetjes, speelhuisjes, tempeltjes waarmee eigenaren hun park konden verfraaien. In dit plaatwerk is een groot aantal voorbeelden van tuinen, tuinsieraden en ornamenten opgenomen. Doel was om eigenaren en ontwerpers te inspireren hun tuin en park te verfraaien.

Het park van kasteel Loenersloot heeft alle kenmerken van een 'Van Laar-park'. Het park is naar binnen gekeerd. Er zijn nauwelijks zichten naar buiten toe zoals in de latere landschapsstijl waar ontwerpers zichtlijnen op markante objecten in de omgeving zoals kerktorens en molens richtten.

Restauratie

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw was het onderhoud aan het park grotendeels nagelaten met als gevolg dat het park begin deze eeuw tot een oerwoud was geworden. Een aantal jaren geleden is begonnen met de restauratie en is de structuur hersteld. Het park is nu weer een aangename plek om in te wandelen. Hazen vinden er een schuilplaats en onder andere de kerkuil is er regelmatig te zien. Behalve aan de paden is er ook aandacht besteed aan de beplanting. Het park is pas af als er ook een aantal Tuin-Sieradenis geplaatst. Mooie bankjes, een obelisk op een van de heuveltjes en een hermitage.