Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Kasteelpark

Kasteelpark Loenersloot

Het kasteelpark is vermoedelijk rond 1797 aangelegd door de landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Uit deze tijd is een aantal rekeningen bewaard gebleven van de levering van plantmateriaal. Van Laar was bekend vanwege zijn Magazijn van Tuin-sieraden, een catalogus van tuinobjecten. De aanleg van Van Laar kenmerkt zich door een sterk kronkelende waterpartij en beslotenheid waardoor op het relatief kleine oppervlak een maximaal effect wordt gecreëerd. Een ander kenmerk zijn de kunstmatige heuveltjes. Oorspronkelijk hebben hier tuinsieraden op gestaan, zoals een obelisk. Ondanks dat het een klein park is, heeft het veel verrassende gezichtspunten. Door de intieme en romantische sfeer is het een genoegen om over de paden te wandelen. 

IMG_6135 BEW.jpg

Flora en fauna

In alle jaargetijden is het kasteelpark de moeite waard, maar als de natuur na de winter tot leven komt, breekt de beste tijd aan om ervan te genieten. Sneeuwklokjes zijn de voorbode van de lente. Daarna volgen andere stinzenplanten als krokus, bosanemoon en speenkruid. Na de narcissen komen de bomen snel in blad. In het park staan veel eiken, essen, elzen, beuken en exoten als moerascipressen. In mei is het park een zee van fluitenkruid. Veel vogels waaronder een reigerkolonie en roeken, vinden een broedplaats in het park. Maarliefst zeven soorten vleermuizen komen in het park voor. Regelmatig rennen hazen door het park.

DSC_3840.JPG

Bunkers

In het park staan vier bunkers die tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd door het Nederlandse leger. Eigenlijk zijn het groepsschuilplaatsen waarin soldaten die in het veld waren gelegerd, zich konden terugtrekken. Oorspronkelijk zouden er ook slaapplaatsen en een keukentje in worden gebouwd, maar Nederland had toen al gecapituleerd. Tegenwoordig huizen er in de bunkers vleermuizen.

bunker1.jpg

Meer over het ontwerp en de historie van het Kasteelpark