Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Bomen aangeplant in Laantje zonder Eind, dankzij donateurs

donateurs planten nieuwe beuken.jpg14 maart 2022

Utrechts Landschap heeft deze week bomen geplant in het Laantje zonder Eind in het Zeisterbos. Deze bomen zijn via het project Bomenrijkdom gedoneerd door mensen die een bijzondere band hebben met het Laantje zonder Eind. Donderdag 10 maart ontving boswachter Rob Veenbrink de gulle gevers om ze de nieuw geplante bomen te laten zien.

Veel donateurs

Via het project ‘Bomenrijkdom’ riep Utrechts Landschap in maart haar achterban op een boom te doneren voor het Laantje zonder Eind en voor een aantal andere natuurgebieden. Met de bomen wil de natuurorganisatie de biodiversiteit in diverse natuurgebieden verrijken. Nooit eerder was een bomenplantactie van Utrechts Landschap zo succesvol. Er werden ruim 4.000 bomen gedoneerd voor een bedrag van € 90.000,-.

Laantje zonder Eind

Het Laantje zonder Eind is een met bomen omzoomde oude zichtas in de richting van de ‘Lange Jan’ toren in Amersfoort. Het was vroeger onderdeel van het terrein van Slot Zeist en daarmee van grote cultuurhistorische waarde. Het laantje lijkt eindeloos, maar houdt op bij de grens van Soesterberg.

Het afgelopen jaar heeft Utrechts landschap onderzoek gedaan naar de laanbomen in het Zeisterbos en dan specifiek naar de bomen in het Laantje zonder Eind. Uit het rapport blijkt dat met name circa 100 bomen vanaf de sporthal langs het Bisonveld en een klein deel verderop bij het Diaconessenhuis in slechte conditie zijn. Omwille van de veiligheid van bezoekers gaat Utrechts Landschap deze vervangen. De eerste bomen nabij het Bisonveld zijn inmiddels geplant dankzij donateurs van het project Bomenrijkdom. De overige bomen volgen eind dit jaar of begin komend jaar. Uiteraard is voor grondverbetering gezorgd om de nieuwe beuken een kansrijk bestaan te geven. De nieuwe aanplant krijgt gedurende drie jaar extra water. Zo nodig zal in de toekomst ook vormsnoei plaatsvinden.

Nog meer bomen

In de afgelopen maanden heeft Utrechts Landschap in meer gebieden gesponsorde bomen aangeplant zoals landgoed Stoutenburg (Amersfoort/Leusden), landgoed Houdringe en landgoed Oostbroek (De Bilt), landgoed Hoog Beek en Royen (Zeist), het Hooge Land (Maarssen), de Hoge Ginkel (Leersum), Stameren (Maarn) en Moersbergen (Doorn).

« Terug