Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap viert 95-jarig bestaan

DSC03072#.jpg08 maart 2022

Utrechts Landschap is jarig: woensdag 9 maart bestaat de stichting 95 jaar. Wat begon met het veiligstellen van acht hectare natuur in 1927, is uitgegroeid tot een organisatie die inmiddels 5.825 hectare natuur en erfgoed beschermt. Onlangs nog kocht de natuurorganisatie landgoed De Woerd aan dankzij vele giften. Om het 95-jarig bestaan te vieren geeft Utrechts Landschap op zaterdag 9 april een verjaardagsfeest voor haar Beschermers (donateurs) in DierenPark Amersfoort.

Stichting Het Utrechts Landschap werd opgericht met als doel om het natuurschoon in de provincie Utrecht te behouden. Directeur-rentmeester Saskia van Dockum: ‘Uiteraard is er in 95 jaar veel veranderd, maar dat geldt niet voor onze doelstelling.’ Ze noemt het ook wel het DNA van de organisatie: ‘Ons DNA is er altijd op gericht om natuur, landschap en erfgoed te behouden. Om dat een stem te geven.’ Deze doelstelling van Utrechts Landschap spreekt steeds meer mensen aan. ‘We merken dat aan het stijgend aantal donateurs,’ aldus Van Dockum. ‘Tien jaar geleden waren dat er 21.000, inmiddels is het gegroeid naar 32.000.’ Dat groeiende draagvlak is volgens haar ongelooflijk belangrijk voor de toekomst. ‘We kunnen daarmee een steviger geluid laten horen en meer doen.’

Aankoop prioriteit

Voor de komende jaren blijft aankopen van natuur prioriteit. ‘Aankoop is de beste garantie om een gebied veilig te stellen. We zijn razend trots op grote gebieden zoals Park Vliegbasis Soesterberg en Heidestein-Bornia, maar we steken ook ons nek uit voor kleinere stukjes grond om zo verbindingen te creëren,’ aldus Van Dockum.  

Zo heeft de stichting onlangs landgoed De Woerd bij Driebergen aangekocht. Dit gebied grenst aan natuur die al in eigendom is van Utrechts Landschap, waardoor er een sterke verbinding ontstaat tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. ‘We konden het landgoed aankopen dankzij vele gulle giften,’ vertelt Van Dockum. ‘Een fantastisch verjaardagscadeau. Nooit eerder ontvingen we zoveel donaties uit onze achterban! Zo zie je maar dat mensen graag extra geld geven voor het veilig stellen van natuur.’

Verjaardagsfeest in DierenPark Amersfoort

Wie jarig is trakteert. Utrechts Landschap geeft op zaterdag 9 april een verjaardagsfeest voor haar Beschermers (donateurs) in DierenPark Amersfoort. Dit doet de stichting samen met het dierenpark, dat als bedrijfsvriend de natuurorganisatie steunt. Er is een leuk programma voor jong en oud. Op www.utrechtslandschap.nl/95jaar is meer informatie te vinden over het programma en hoe Beschermers zich kunnen aanmelden.

Het komend jaar zullen nog meer feestelijke activiteiten plaatsvinden, voor Beschermers, vrijwilligers en relaties van Utrechts Landschap. Nadere informatie wordt bekend gemaakt via www.utrechtslandschap.nl/95jaar.

« Terug