Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Oude beuken Leeuwenburgerlaan krijgen bescherming

20211Laan025_153107.jpg01 november 2021

DoornVanaf 15 november voert Utrechts Landschap een opknapbeurt uit aan de Leeuwenburgerlaan op landgoed Moersbergen. De ruim honderd jaar oude beuken die de karakteristieke laan in landgoedstijl sieren hebben het de afgelopen jaren -mede door klimaatverandering- zwaar gehad.

Juist beuken, met hun brede maar oppervlakkige wortelvorming, hebben last van de jarenlang toenemende droogte. Regenwater dat inzijgt in de bodem zakt meestal snel tot een niveau waar de wortels van beuken niet meer bij kunnen. Dat is lastig in tijden waarin het grondwaterpeil, ondanks het natte zomerhalfjaar, blijft dalen. Het continu belasten van de grond rondom de bomen verdicht de bodem. De auto strak onder een boom parkeren is dus schadelijk voor de wortels maar ook voor het rijke bodemleven.
 
In november starten de werkzaamheden. Houten paaltjes moeten voorkomen dat auto’s te dichtbij de bomen worden geparkeerd. Een bladraster moet ervoor zorgen dat het meeste blad dat in de herfst van de bomen valt, niet meer in de wijk terecht komt. Het blad dat achter het raster verteert tot humus, is weer gunstig de oude beuken. Niet alleen is het voedselrijk, ook verhoogt humus het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Al met al wordt het een netter geheel, zoals de authentieke landgoedstijl bedoeld is.

« Terug