Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Column boswachter: Aurikel theater

IMG_8529.JPGapril 2018

Nu ik deze column schrijf, geeft De Bilt zomerse temperaturen door. Niet zo lang geleden stond ik nog te blauwbekken in mijn kleine kasje waar de eerste aurikels dapper hun nieuwe, op ezelsoren lijkende, blaadjes aan het produceren waren. Een maand later staan ze, nu afgeschermd tegen de felle zon, in de aurikelkast. Hier trek ik ze in bloei, zodat ze daarna kunnen worden overgeplaatst naar een heus aurikel theatertje.

'Ho stop, Joris! Wat zijn aurikels?' O ja. Een jaar geleden wist ik zelf nog niet eens van het bestaan van aurikels. Maar na het lezen van het boek 'Er stond een vrouw in de tuin' over de rol van de vrouw in het Nederlandse landschap was ik verkocht. Hierin beschrijft Anne Mieke Backer de liefde van Queen Mary Stuart II voor de zogenaamde tuinprimula ofwel Primula Auricula. Vanaf de foto's kijken ze me aan; de vele bonte en felgekleurde, maar bovenal lieflijke bloempjes. Een beetje kitsch haast.
Hier moet ik meer van weten, dacht ik gelijk. Zijn die dingen te koop? Dat blijkt nog wat lastiger dan je zou denken. De tuincentra in Nederland staan vol met verschillende soorten primula's maar de bijzondere aurikel is nergens te vinden. Via internet word ik verwezen naar een Belgische kweker alwaar ik 25 verschillende soorten bestel. Genoeg om een bescheiden aurikel theater mee te starten.

'Ho stop, Joris, je gaat weer te snel! Een aurikel theater?' Jahaha, typ maar eens in op Google en zoek dan op plaatjes. Het ene na het andere bouwsel met hierin tientallen tot soms wel honderden soorten aurikels passeren de revue.
Deze theaters zie je vandaag de dag vrijwel alleen nog in Engeland. In Nederland ken ik er maar twee. Eentje natuurlijk op Paleis 't Loo, de andere in Diergaarde Blijdorp. Vroeger moet dit anders geweest zijn. Na wat research in oude kranten uit de 18e en 19e eeuw blijkt dat ook in Nederland de welgestelden onder ons nog wel eens beschikten over zo'n theater. Zo lees ik in de Haerlemse courante van 1779 het volgende: Simon Groenewoud, directeur van Flora, zal op woensdag den 21 april, 's morgens ten 10 uuren precies, in de bloemistery van M. van Nieuwkerk, op de kleine Houtweg, even buiten Haarlem, in publicque veilig verkoopen: Eén superbe Theater, met aller eerste en keurige soorten Engelsche Auricula's...

De advertentie suggereert dat er alleen Engelse aurikels waren. Niets is minder waar, er waren ook Luikse en Hollandse. En dus vanaf heden op landgoed Oostbroek bij 't Winkeltje dit vergeten erfgoed. Het theater opent zijn deuren. Komt dat zien, komt dat zien!

Joris Hellevoort
boswachter Utrechts Landschap

« Terug

Delen:

Share Share