Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Column boswachter: Ouderenzorg

Veterane eik op Houdringedinsdag 10 november 2020

Er komt een tijd dat kinderen hun ouders gaan verzorgen. Zo ga ik iedere week naar mijn moeder en dan kletsen we wat, ik doe wat klusjes in de tuin en soms drinken we gezellig een biertje. En gelukkig heb ik best veel broers en een zus, dus mijn moeder wordt goed verzorgd.

Bij bomen gaat het net iets anders. Oude bomen verzorgen over het algemeen tot aan hun dood de kleintjes. Van beuken is bijvoorbeeld bekend dat de grote bomen die vrijwel al het zonlicht wegnemen, voeding via de wortels doorspelen aan hun kroost. Als de ouder uiteindelijk doodgaat en instort komt er licht op de bodem en kunnen de kleintjes beginnen aan hun opmars. Tientallen jaren zorgt de ouderboom na het moment van sterven nog voor de kleintjes. De ouderboom verrot en vergaat langzaam. Beetje bij beetje wordt de ouderboom omgezet in humus dat weer wordt opgenomen in de grond als de ideale voedingsbodem voor de nakomelingen.

Maar doet er dan helemaal niemand iets voor de oudjes onder de bomen? Ja, gelukkig wel. Meer en meer, komt het uit Engeland overgewaaide, veterane boombeheer in zwang. Tot voor kort had Nederland maar heel weinig oude veterane bomen. Meestal werden (en worden), in ons overijverige kikkerlandje, de halfwas bomen gekapt. En als ze dan tegenwoordig toch ouder worden komt de uit Amerika overgewaaide veiligheids- en claimcultuur om de hoek. Een onveilige boom moet weg of anderszins 'onschadelijk' gemaakt worden. Maar een handjevol boomverzorgers en natuurbeschermers ziet in dat juist oude veterane bomen belangrijk zijn. Er zijn bepaalde paddestoelen, insecten en ander leven dat volledig afhankelijk is van veterane bomen. Daarnaast zijn deze oude knakkers vaak broed- en schuilplaatsen voor vogels en vleermuizen.

Op Houdringe staan aardig wat van die bejaarden. Voornamelijk eiken. Nu is bekend dat eiken er hónderden jaren over kunnen doen om te sterven. Een ultra lange oudedag zal ik maar zeggen. In het verlengde van de Visserssteeg even ten noorden van de Magnifieke Eik staat in een houtwal een ogenschijnlijk dode boom. Zelfs onze boomcontroleur dacht dat de boom al dood was en adviseerde om de boom te vellen in verband met gevaar voor het publiek. Na mijn cursus over Veteraan boombeheer weet ik beter. De eik heeft zich in twee delen gesplitst. In vakjargon heet dit het opdelen in functionele eenheden. Het kan zelfs in drie of meer functionele eenheden. In dit geval  heeft de eik nu twee functionele eenheden, met een dood deel. En meer naar de weide het nog levende deel. Juist door zich kleiner te maken, in dit geval te delen, rekt hij zijn oude dag. En daarom blijft deze eik mooi staan. Ook krijgt hij deze winter wat extra voeding. Ik zeg, een stevig staaltje ouderenzorg.

Joris Hellevoort

Boswachter Utrechts Landschap

 

« Terug

Delen:

Share Share