Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Column boswachter: Inspirerende bomen

Column inspirerende bomen.JPGdonderdag 13 augustus 2020

'Joris... wordt het niet weer eens tijd dat je wat schrijft in de Vierklank?' luidt de veel gestelde vraag. Mijn antwoord: 'Ik mis elke vorm van inspiratie!' De corona crisis, maar meer nog de droogte, zorgden er voor dat ik de toekomst wat somber in zag. Een collega van me, die in het bos woont, stuurde me zelfs foto's van een das rond zijn huis, om mij op te vrolijken. Niet lang daarna begon het te regenen en klaarde het in mijn brein op.
'Ik wil wel wat schrijven maar het enige dat me echt bezighoudt zijn de vele bomen die dood gaan in 'mijn' bossen'.

'Schrijf daar dan wat over!' riep een natuurliefhebber.

'Euh ja, nou vooruit dan maar.'

Het sterven van bomen is een bijzonder fenomeen dat lang kan duren. Van eiken wordt zelfs gezegd dat ze eerst driehonderd jaar groeien, daarna driehonderd jaar zijn, en tot slot driehonderd jaar sterven. Alles lijkt nu anders. In drie jaar tijd, drie jaar droogte, zie ik bomen in rap tempo aftakelen. Met man en macht geven we bij het Utrechts Landschap water aan de jonge aanplant om deze in leven te houden. Volwassen bomen water geven is onbegonnen werk. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig. Bijvoorbeeld hogere waterpeilen, de verantwoordelijkheid van de waterschappen. Maar goed, dat oeroude instituut is helaas niet zo snel, dus daar reken ik maar niet op.

De gemeente dan, die zorgt vanzelfsprekend goed voor haar bomen, toch? Eigenlijk reken ik daar wel op. De gemeente is er immers voor ons, en de bomen gaan misschien de wereld wel redden. Nou, 1+1=2, de gemeente zal niet zomaar bomen kappen. En als ze dat al doen, dan wel om een heel goede reden, toch? Als die er al is. Want nu er zoveel bomen door de droogte sterven, is bomen kappen eigenlijk uit den boze.

Alweer word ik verrast. De gemeenteraad ligt al een tijdje in de clinch omdat een vleesverwerkingsbedrijf graag wil uitbreiden. Monumentale eiken dreigen te moeten wijken voor dit bedrijf dat vlees importeert uit Nieuw-Zeeland en Australië, alsof we hier niet genoeg vlees hebben (ik denk zelfs te veel). Het is een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1945, dat is mooi, daar houd ik van. Maar... zij willen graag uitbreiden, ten koste van bomen. Anders... zo las ik ergens, dreigen ze met opstap uit de gemeente. Het lijkt mij dat de gemeente zich niet laat chanteren. Die eiken zijn hier al ver voor 1945 gevestigd. Zij hebben oudere rechten, zij zijn de longen van de gemeente, al vele generaties. Dus gemeente, geef me inspiratie en laat die bomen staan!!

Joris Hellevoort

Boswachter Utrechts Landschap

« Terug

Delen:

Share Share