Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Column boswachter: BBB

Column boswachter Joris - Boombescherming monumentale eik te Houdringe.jpgwoensdag 07 augustus 2019

Nu de komkommers uit mijn kas brullen is het officieel komkommertijd. De meesten van mijn collega's zijn op vakantie. Op straat is het heerlijk rustig en op mijn fietsje geniet ik van het afgekoelde weer nadat we een paar weken geleden geroosterd zijn door ongekend hoge temperaturen. Ik denk terug aan die voor ons doen ondraaglijke hitte. Weggekropen in afgesloten huizen, al dan niet voorzien van energieverslindende airco's, was het nog enigszins uit te houden. Maar wat te denken van de bomen, mijn vrienden. Gegeseld door de koperen ploert probeerden zij mens en dier alsnog te beschermen met hun machtige kronendak. En wat doen wij voor hen?

Fietsend door De Bilt zie ik hele straten waarin auto's, groot en klein, geparkeerd staan tussen oeroude beuken. Ik zal geen straatnamen noemen maar hier is een lesje boombeheer aan gemeente en buurtbewoners op z'n plaats. Als beuken ergens niet tegen kunnen is het bodemverdichting onder de boomkroon. Dus parkeren doe je op straat of in je eigen tuin. Beter nog, koop een fiets, en zet die dan niet tegen een boom maar gewoon in het rek.

Laat ik wel gelijk hand in eigen boezem steken. De parkeerplaats aan de Vissersteeg en toegang tot landgoed Houdringe is een druk punt voor de vele hondenbezitters in de gemeente. Het is een komen en gaan van auto's met hierin de vrolijke viervoeters en hun baasjes. Al deze auto's worden geparkeerd onder, u raad het al, eveneens oeroude beuken. Reden voor mij om hier binnenkort maatregelen te nemen om deze bomen beter te beschermen.

Even verderop zie ik tijdens mijn fietstocht, opnieuw worden geen namen genoemd, een groot gat naast een lindeboom. De mens als wroeter met al zijn kabels en leidingen houdt slecht rekening met de ondergrond. Deze voor bomen zo belangrijke voedingsbodem wordt aan de lopende band bruut geopend, geroerd, verkracht en weer dicht gegooid. En als dan een paar jaar later de lindebomen in de straat het loodje leggen, vraagt iedereen zich af hoe dat nu weer kan.

Bijna weer thuisgekomen zie ik in de wei een rij populieren die er bedroevend slecht uit zien. Als boswachter ontwaar ik snel het probleem. Een kudde paarden heeft stelselmatig de bast van de populieren opgepeuzeld omdat deze ook wel eens wat anders willen vreten dan dat eeuwige Engels raaigras. Je kunt het de paarden niet kwalijk nemen, wel de eigenaar. Ik noem wederom geen namen.

Ook hier is enige zelfreflectie op z'n plaats. Bij ons staan enkele monumentale bomen nog onbeschermd in de weides van Houdringe en Beerschoten. Binnen afzienbare tijd zullen deze worden beschermd met kastanje houten 'Post and Rail', een natuurlijk aandoende omheining die koeien en paarden niet lekker vinden.

Thuisgekomen van mijn fietstocht loop ik naar mijn kas, pluk een komkommer en denk: als iedereen straks weer terug is ga ik pleiten voor BBB, een Betere Behandeling voor Bomen. We hebben ze keihard nodig!

Joris Hellevoort

boswachter Utrechts Landschap

« Terug

Delen:

Share Share