Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Baronbrug op landgoed Houdringe gerestaureerd

Baronbrug Houdringe - Joris.jpg19 december 2020

We hebben er lang naar uitgekeken, maar daar is hij dan: de geheel gerestaureerde ‘Baronbrug’ op landgoed Houdringe. De oude draaibrug van 1813 was niet veilig meer en moest daarom gerepareerd worden. Mede dankzij de Nationale Postcode Loterij is het ons mogelijk gemaakt om de brug te laten restaureren en herplaatsen. Zo blijft het ‘Baronbos’ verbonden met het overige deel van het landgoed.

Baron van Boetzelaer

Het verhaal gaat dat de toevoeging ‘Baron’ voor de brug zou duiden op Godfried Hendrik Leonard baron Van Boetzelaer, die in 1888 het eigendom verwierf van Houdringe. Hij zou op zijn wandelingen door het park de sloot willen kruisen, maar gelijktijdig geen ongewenste personen toegang willen verlenen. Daarom werd de brug uitgevoerd als draaibrug, die na passage ervan weer weggedraaid kon worden, zodat de vrije doorgang geblokkeerd was.

De oorspronkelijke brug is waarschijnlijk aangelegd in opdracht van Frederik Jan van Westrenen, die van 1779 tot 1842 eigenaar van landgoed Houdringe was.

Daarheen en weer terug

Op de brug lees je de spreuk ‘Daarheen en Weer Terug’. “Voor kenners van de fantastische wereld van schrijver J.R.R. Tolkien een duidelijke verwijzing naar de avonturen van de beroemde hobbit Bilbo Balings. Voor leken een inspirerende spreuk die hopelijk aanzet tot nadenken.”, aldus collega, boswachter en fan Joris Hellevoort.

daarheen en terug.jpg

« Terug