Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Informatiepaneel bij Middelste Molen Cabauw onthuld

16-02-2018--CR8322.jpg16 februari 2018

Burgemeester Laurens de Graaf (gemeente Lopik) en directeur-rentmeester Saskia van Dockum (Utrechts Landschap) hebben vrijdag 16 februari twee informatiepanelen onthuld bij de Middelste Molen van Cabauw. Dit gebeurde tijdens een kennismakingsbezoek van de burgemeester aan de molen die in beheer is van Utrechts Landschap.

Saskia van Dockum: ‘Ik vind het een enorme eer om aan het begin van het Europees Erfgoedjaar de nieuwe burgemeester van Lopik te mogen verwelkomen bij de Middelste Molen. Deze monumentale wipwatermolen uit 1773 ligt in een bijzonder fraai open polderlandschap dat de afgelopen eeuwen tot stand is gekomen met behulp van molens. Al in 1454 werd hier de eerste molen gebouwd om het water uit de polder te pompen zodat deze geschikt werd voor landbouw.’ Op de molenplaats staan nog vier gebouwen die samen de geschiedenis van de waterhuishouding in deze regio laten zien: een monumentaal gemaal (1934), een zomerhuis (1880) en een machinistenwoning (jaren ’60).

Open voor publiek
Utrechts Landschap heeft de Middelste Molen in 2008-2009 ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is de molen weer maalvaardig. Van Dockum: ‘Dankzij vrijwillig molenaars en de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen draait en maalt de molen iedere zaterdag en is hij open voor publiek. Ik raad iedereen aan om een keer te komen kijken. De molenaar vertelt graag over de molen en hoe hij deze laat draaien en malen.’ Het ambacht van molenaar is eind 2017 door UNESCO geplaatst op de lijst van immaterieel erfgoed. Van Dockum: ‘Dat is een belangrijke erkenning voor het waardevolle werk dat de veertig vrijwillige molenaars bij Utrechts Landschap dagelijks verrichten. Zij houden de Utrechtse molens draaiende en leiden nieuwe molenaars op, zodat we het molenaarsambacht kunnen doorgeven aan de volgende generaties.’

Bezoek burgemeester
Bij zijn installatie in november 2017 nodigde burgemeester De Graaf de inwoners van Lopik uit om hem op de tandem mee te nemen naar plekjes die hij beslist moet leren kennen. Miriam Boere, coördinator gebiedsmarketing Lopik NatuurLek, greep deze kans aan en nodigde de burgemeester uit om de Middelste Molen van Cabauw te bezoeken. Samen stapten ze vrijdag op de tandem. Onderweg stopten ze bij Boerderij Kromwijk om koffie te drinken bij het Rustpunt. In de gemeente liggen diverse Rustpunten, waar wandelaars en fietsers zelf een kopje koffie kunnen maken, naar het toilet kunnen en informatie kunnen vinden over de omgeving.

Na het bezoek aan het Rustpunt fietste de burgemeester met Miriam Boere naar de molen. Daar heeft hij samen met Saskia van Dockum een informatiepaneel bij de entree onthuld. Dit paneel nodigt mensen uit om vooral door te lopen of fietsen en de molenplaats te bezoeken. Op de molenplaats staat een tweede paneel, met informatie over de geschiedenis en functie van de monumentale gebouwen op de molenplaats. Ook dit paneel is vrijdag onthuld. De burgemeester sloot zijn bezoek af met een lunch in het zomerhuis van de molen, dat wordt verhuurd als vergaderruimte.

Foto: directeur-rentmeester Saskia van Dockum en burgemeester van Lopik Laurens de Graaf onthullen het eerste informatiepaneel

Foto bovenaan v.l.n.r.: molenaar Erik Stoop, Miriam Boere (Lopik NatuurLek), Saskia van Dockum (Utrechts Landschap) en Laurens de Graaf (burgemeester gemeente Lopik)

« Terug