Column: Pluimvoetbijen op Houdringe


Pluimvoetbij op zand

In het beschermd natuurgebied landgoed Houdringe in De Bilt heeft Utrechts Landschap honderden pluimvoetbijen aangetroffen. Deze wilde bijensoort maakt heel veel holletjes in de warme zandgrond, de graafplekken zijn duidelijk herkenbaar in het terrein. Deze bij is tot en met september actief en is niet agressief.

De beestjes zijn erg belangrijk voor de natuur: ze verspreiden stuifmeel van de ene plant naar de andere. Hierdoor kunnen de planten zaad produceren en zich vermeerderen. Maar ook zijn de bijen voedsel voor andere dieren, waaronder sluipwespen en vogels. Utrechts Landschap is dan ook erg blij dat de pluimvoetbij een fijne plek heeft gevonden.

In tegenstelling tot de bekende honingbij leeft de pluimvoetbij alleen. Dit geldt trouwens voor een groot deel van de circa 360 soorten wilde bijen in ons land. Met hun pluimvoeten graven de vrouwtjes gangen van meer dan vijftig centimeter diep. In de zijgangen worden gemiddeld vier tot veertien zogenaamde broedcellen gemaakt waarin de eitjes worden gelegd. Het vrouwtje zorgt ervoor dat als de eitjes uitkomen er een voedselvoorraadje is voor de larven.

Ondanks dat het pad druk belopen is wanen de bijen zich veilig genoeg om hun gangenstelsel aan de zijkanten te maken. Daarom zal Utrechts Landschap het pad niet afsluiten. Door het plaatsen van informatiebordjes verzoekt Utrechts Landschap bezoekers midden op het pad te blijven om zo de bijen niet te verstoren.

Jacqueline van Dam
Boswachter publiek Utrechts Landschap